Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowa z pieczonych pomidorów




Jesienna aura tej wiosny trwa....wkładam płaszcz przeciwdeszczowy i ruszam do warzywniaka, tylko tutaj czuję, że wiosna naprawdę w pełni, w koszykach lśnią czerwone pomidory, zza których wybujała cudna boćwinka walcząc o uwagę z wiązkami szczawiu, maleńkie ogórki gruntowe spozierają zalotnie na młody czosnek chcąc spocząć z nim w kamionce na kiszonkę a truskawki wylewają się z kobiałek....aha dzięki Ci Boże, że chociaż tutaj nie brakuje kolorów....Większość  tych  warzywnych diamentów wylądowała w moim koszyku, jednak dziś to pomidory zagrają pierwsze skrzypce, pomidorówka z pieczonych pomidorów z serkiem mascarpone.


 

 

  Składniki na 4 porcje

 

Czas przygotowania: 15 minut +1h pieczenie

10 sztuk pomidorów (najlepsze są malinowe)
5 ząbków młodego czosnku
kilka suszonych pomidorów
1 łyżka serka mascarpone
sól gruboziarnista, pieprz, cukier
bazylia, suszone oregano

Przygotowanie:

1. Pomidory przekrawamy na pół, czosnek obieramy, piekarnik nagrzewamy do do 190 stopni, z pomidorów usuwamy szypułki
2. Pomidory układamy w żaroodpornym naczyniu, w miąższ wciskamy ząbki czosnku oraz suszone pomidory, wszystko posypujemy solą, pieprzem, cukrem, suszonym oregano i wkładamy do pieca na na 1h
3. Upieczone pomidory wraz z czosnkiem miksujemy do preferowanej konsystencji, niektórzy wolą większe kawałki, ja preferują krem,
4. Zmiksowane pomidory doprawiamy do smaku cukrem, dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy
5. Podajemy z kawałkiem ciabatty, grzankami lub bez niczego, jak wolicie ;)

Zupa bardzo smakuje dzieciakom!




Durszlak.pl

Komentarze

Dzikowiec pisze…
Już czuję jej przepiękny zapach!
Mysza Baranowska pisze…
O matko! Gdzie ty mieszkasz dziewczyno? w Afryce?
Moje pomidorki dopiero kwitną!
Ale pomysł na zupę boski.
Anna Petryna pisze…
dom jest przesiąknięty zapachem pieczonych pomidorów z czosnkiem....mmmmm
Anna Petryna pisze…
Chciałabym :) za to mam doskonale zaopatrzony lokalny warzywniak, pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler