Jesienna aura tej wiosny trwa....wkładam płaszcz przeciwdeszczowy i ruszam do warzywniaka, tylko tutaj czuję, że wiosna naprawdę w pełni, w koszykach lśnią czerwone pomidory, zza których wybujała cudna boćwinka walcząc o uwagę z wiązkami szczawiu, maleńkie ogórki gruntowe spozierają zalotnie na młody czosnek chcąc spocząć z nim w kamionce na kiszonkę a truskawki wylewają się z kobiałek....aha dzięki Ci Boże, że chociaż tutaj nie brakuje kolorów....Większość tych warzywnych diamentów wylądowała w moim koszyku, jednak dziś to pomidory zagrają pierwsze skrzypce, pomidorówka z pieczonych pomidorów z serkiem mascarpone.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut +1h pieczenie
10 sztuk pomidorów (najlepsze są malinowe)5 ząbków młodego czosnku
kilka suszonych pomidorów
1 łyżka serka mascarpone
sól gruboziarnista, pieprz, cukier
bazylia, suszone oregano
Przygotowanie:
1. Pomidory przekrawamy na pół, czosnek obieramy, piekarnik nagrzewamy do do 190 stopni, z pomidorów usuwamy szypułki2. Pomidory układamy w żaroodpornym naczyniu, w miąższ wciskamy ząbki czosnku oraz suszone pomidory, wszystko posypujemy solą, pieprzem, cukrem, suszonym oregano i wkładamy do pieca na na 1h
3. Upieczone pomidory wraz z czosnkiem miksujemy do preferowanej konsystencji, niektórzy wolą większe kawałki, ja preferują krem,
4. Zmiksowane pomidory doprawiamy do smaku cukrem, dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy
5. Podajemy z kawałkiem ciabatty, grzankami lub bez niczego, jak wolicie ;)
Komentarze
Moje pomidorki dopiero kwitną!
Ale pomysł na zupę boski.