Przejdź do głównej zawartości

Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku

Caprese w towarzystwie kawałka bagietki może spokojnie stanowić samoistne danie na lato. Jak to zwykle bywa, jeśli mamy zaledwie kilka składników na talerzu to wszystkie muszą być najwyższej jakości, dlatego korzystajmy z sezonu na pomidory i truskawki. Ta sałatka podbije Wasze serca, jest lekka, świeża, sezonowa, smak słodkiej truskawki doskonale łączy się ze szpinkaowym pesto, pamiętajmy tylko o dobrych składnikach, takich jako najlepsza na jaką nas stać oliwa, słodkie pomidorki ze straganu, truskawki od zaprzyjaźnionego rolnika i prawdziwą mozzarellę (ta może już być z marketu, są takie które oferują prawdziwą). Smacznego lata! 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 15 min


500 g mieszanych pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli mini
300 g truskawek



Pesto szpinakowe



100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
70 g pestek dyni
100 g startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz






















Przygotowanie:



1. Pesto - do malaksera dodajemy liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy * 
2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół. kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, składniki delikatnie mieszamy
3. Tuż przed podaniem do sałatki dodajemy pesto, nie mieszamy dokładnie

*pestki dyni można uprzednio podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy bardziej wyrazistego smaku







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Natalie pisze…
Fajne zestawienie smaków! Musi smakować ciekawie :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler