Przejdź do głównej zawartości

Potrójnie czekoladowe doughnuts (donuts)

Wojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją wyrobu, ale i Stany Zjednoczone zdołały nadrobić stracony czas za sprawą "czekoladowej rewolucji", która znacznie poszerzyła horyzonty Amerykanów w kwestii wytwarzania tego produktu. Obecnie czekoladę najwyższej jakości produkuje się w wielu krajach, nie tylko tych które kiedyś z nich słynęły. Do pieczenia polecam używać czekolady deserowej lub półsłodkiej o zawartości 55-70% miazgi kakaowej. Te, które maja jej więcej charakteryzują się wysoką kwasowością, więc niespecjalnie nadają się do wypieków. Prezentowane doughnuts to prawdziwa czekoladowa rozkosz, są wilgotne i gęste, dzięki zawartości pure z banana długo zachowują świeżość, otulone błyszczącą czekoladą i oprószone drobinkami czekolady stanowią doskonały prezent lub udane towarzystwo dla porannej lub popołudniowej kawy.  Jeśli chcielibyście wykonać doughnuts w wersji wegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła. 


Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 35 min

1 szklanka mąki pszennej
1/2 banana
90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 cukru
1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Polewa czekoladowa

4 łyżki cukru
60 g masła
1/2 tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka żelatyny









Dodatkowo

1/2 posiekanej tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do pieczenia doughnuts smarujemy cienką warstwą oleju
2. 1/2 banana miażdżymy na pure, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w misce
4. Roztopiony olej. mleko. rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt oraz pure z banana mieszamy w osobnym naczyniu
5. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi
6. Do wysokiego kubka wkładamy torebkę strunową, wywijamy ją na zewnątrz kubka i nakładamy do środka masę, odcinamy jeden z rogów i wyciskamy masę do przygotowanej formy 
7. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok 13 minut, sprawdzamy patyczkiem czy doughnuts się upiekły 
8. Pozostawiamy doughnuts chwilę w formie, kiedy lekko ostygną wyjmujemy na kratkę niech zupełnie ostygną 
9. Polewa - w rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, dodajemy cukier i śmietanę, żelatyną namaczamy w odrobinie zimnej wody, kiedy składniki w rondelku się połączą namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, nie wrzącej, płynną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia 
10. Zupełnie zimne doughnuts zanurzamy z jednaj strony w polewie czekoladowej, dekorujemy grubo posiekaną czekoladą








Do późno popołudniowej sesji plenerowej przetrwało tylko 3,5 doughnut ;)





Z czekoladową nutą Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Ale kusisz! Tyle czekolady, tyle dobrego a ja ana diecie.
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Rak chodzi wspak pisze…
Jakby to powiedzieć, zasady i diety są po to żeby je łamać ;) Pozdrawiam ;)
Evi pisze…
Wspaniałe! :)
Marylka pisze…
w przepisie jest tak
1/2 cukru

i
1/2 mleka
ale co to znaczy Pół szklanki? 1/2 litra? kg???? ie rozumiem ??!!!]

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi