Przejdź do głównej zawartości

Potrójnie czekoladowe doughnuts (donuts)

Wojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją wyrobu, ale i Stany Zjednoczone zdołały nadrobić stracony czas za sprawą "czekoladowej rewolucji", która znacznie poszerzyła horyzonty Amerykanów w kwestii wytwarzania tego produktu. Obecnie czekoladę najwyższej jakości produkuje się w wielu krajach, nie tylko tych które kiedyś z nich słynęły. Do pieczenia polecam używać czekolady deserowej lub półsłodkiej o zawartości 55-70% miazgi kakaowej. Te, które maja jej więcej charakteryzują się wysoką kwasowością, więc niespecjalnie nadają się do wypieków. Prezentowane doughnuts to prawdziwa czekoladowa rozkosz, są wilgotne i gęste, dzięki zawartości pure z banana długo zachowują świeżość, otulone błyszczącą czekoladą i oprószone drobinkami czekolady stanowią doskonały prezent lub udane towarzystwo dla porannej lub popołudniowej kawy.  Jeśli chcielibyście wykonać doughnuts w wersji wegańskiej, to wystarczy zrezygnować z żelatyny w polewanie, ponieważ ciasto nie zawiera jaj ani masła. 


Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 35 min

1 szklanka mąki pszennej
1/2 banana
90 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 cukru
1/2 mleka (najlepiej kokosowe domowej roboty)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Polewa czekoladowa

4 łyżki cukru
60 g masła
1/2 tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka żelatyny









Dodatkowo

1/2 posiekanej tabliczki czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 



Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do pieczenia doughnuts smarujemy cienką warstwą oleju
2. 1/2 banana miażdżymy na pure, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
3. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w misce
4. Roztopiony olej. mleko. rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt oraz pure z banana mieszamy w osobnym naczyniu
5. Następnie łączymy mokre składniki z suchymi
6. Do wysokiego kubka wkładamy torebkę strunową, wywijamy ją na zewnątrz kubka i nakładamy do środka masę, odcinamy jeden z rogów i wyciskamy masę do przygotowanej formy 
7. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy ok 13 minut, sprawdzamy patyczkiem czy doughnuts się upiekły 
8. Pozostawiamy doughnuts chwilę w formie, kiedy lekko ostygną wyjmujemy na kratkę niech zupełnie ostygną 
9. Polewa - w rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, dodajemy cukier i śmietanę, żelatyną namaczamy w odrobinie zimnej wody, kiedy składniki w rondelku się połączą namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, nie wrzącej, płynną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia 
10. Zupełnie zimne doughnuts zanurzamy z jednaj strony w polewie czekoladowej, dekorujemy grubo posiekaną czekoladą








Do późno popołudniowej sesji plenerowej przetrwało tylko 3,5 doughnut ;)





Z czekoladową nutą Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

kornik pisze…
Ale kusisz! Tyle czekolady, tyle dobrego a ja ana diecie.
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Anna Petryna pisze…
Jakby to powiedzieć, zasady i diety są po to żeby je łamać ;) Pozdrawiam ;)
Evi pisze…
Wspaniałe! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler