Przejdź do głównej zawartości

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to podstawa kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, trudno bez niego wyobrazić sobie curry, ale zapuszkowana wersja, a właściwie jej skład pozostawia wiele do życzenia, cena z resztą też dość wygórowana jak na pół tablicy Mendelejewa. Skoro mleko roślinne można tak łatwo pozyskać domowymi metodami po co kupować zapuszkowane. Mleko roślinne to również alternatywa ale uczuleniowców, można je przygotować z migdałów, nerkowców, pistacji, ryżu, soi, czy nawet kaszy jaglanej. Ponieważ w poczekalni niecierpliwi się już przepyszne curry buraczane, zaczęłam produkcję mleko od kokosowego. 



Składniki na ok 1 l
Czas przygotowania 10 min + 12 h namaczanie


1,2 l wody 
200 g wiórków kokosowych
gaza
 

Przygotowanie

1. Wiórki kokosowe zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą i dostawiamy na noc do lodówki
2. Rano podgrzewamy garnek z zawartością, nie zagotowujemy, ale mleko powinno być gorące
3. Miksujemy mleko blenderem kilka minut, przelewamy przez gazę, mocno ściskamy tobołek, wiórki można wykorzystać ( chociażby to kokosanek)
4. Mleko przechowujemy w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

domowe mleko kokosowe jest najlepsze!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler