Przejdź do głównej zawartości

Krem z buraka z sosem tahini i karmelizowanymi jabłkami

U zbiegu ulicy Krakowskiej i Tylnej prężnie działała pijalnia soków, było to niemałe wyzwanie przy konkurencyjnych dyfuzorach z wodą sodową i wątpliwą w smaku kolorową cieczą sprzedawaną w woreczkach. Na moje szczęście siostra częściej zabierała mnie do pijalni soków niż fundowała hit lat 90-tych. Lokal nie grzeszył wielkością, mieścił zaledwie kilka wysokich krzeseł ustawionych przy blatach dwóch przeciwległych ścian. Podobało mi się tam mimo skromnego wystroju, panoszył się też tam silny aromat marchewki, czy dziś ona jeszcze tak pachnie...? Jedyną rzeczą o jaka się modliłam jako kilkulatka to żeby siostra nie kazał mi pić soku z buraków, już prędzej zniosę samą marchewkę. Na moje szczęście zawsze lądował przede mną kubek miksu jabłkowo-marchewkowego, podczas gdy siostra starała się w siebie wmusić lekko ciepły, spieniony sok z buraków, bleeeee. Z biegiem lat smaki wydoroślały wraz ze mną, już nie stronię od buraków, ba nawet je pokochałam, choć powiem szczerze, że przekonałam się do nich sama, za sprawą swoich kombinacji smakowych. Dziś z pełną odpowiedzialnością sprzedają Wam mój pomysł na krem z buraka. Jako, że doskonale łączy się on z za'atarem i tahiną to dodatek karmelowych jabłek, chrupiących okruchów chleba i orzechów  może jedynie sprawić, że stanie się to jedna z Waszych ulubionych zup. A na "przerażający" sok z buraka też już mam pomysł, ale to później. 


Składniki na 6 porcje
Czas przygotowania: 80 min

4 średniej wielkości buraki
kilka gałązek świeżego tymianku
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki płatków chilli (lub mniej jeśli wolicie)
800 ml bulionu warzywnego
cukier puder
sól
sok z 1/2 cytryny




















Dodatkowo

2 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
2 kromki chleba ( dowolnego)
oliwa z oliwek
4 łyżki jasnej pasty tahini
1 łyżka melasy z buraka 
2 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki przyprawy za'atar (przepis


Przygotowanie:


1. Buraki obieramy i kroimy w ćwiartki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Buraki solimy, skrapiamy oliwą, dodajemy listki tymianku, owijamy w folię i pieczemy od 30 min, powinny być al dente
3. W rondlu podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek, kiedy zmiękną dodajemy pokrojone łodygi selera, całość lekko smażymy, zalewamy bulionem, dodajemy upieczone ćwiartki buraków, przykrywamy i gotujemy ok 15 min 
4. Na suchej patelni prażymy kumin i kolendrę, kiedy uwolnią aromaty, mielimy w moździerzu razem z płatkami chilli 
5. Karmelizowane jabłka - na patelni rozpuszczamy cukier, kiedy nabierze karmelowej barwy dodajemy masło, następnie pokrojone w kostkę jabłka, kiedy lekko zmiękną zdejmujemy z ognia
6. Na oliwie z oliwek podprażamy pokruszony chleb
7. Sos tahini - pastę tahini łączymy z melasą
8. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito, doprawiamy utartymi w moździerzu przyprawami, sokiem z cytryny, cukrem i solą  
9. Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii 
10. Zupę podajemy z karmelizowanymi jabłkami, sosem tahini i okruchami chleba, całość posypujemy podprażonymi orzeszkami pinii i odrobiną za'ataru 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

to musi być pyszne, w 100% moje smaki!
gin pisze…
To najwykwintniejszy sposób na pospolitego buraka, jaki widziałam :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler