Przejdź do głównej zawartości

Buraczane curry z kokosowym ryżem

Szczotkując zęby wychylam głowę przez łazienkowe okno, w powietrzu da się już bardzo wyraźnie wyczuć wiosnę. Do wystawionego kilka miesięcy temu karmnika nikt już nie zagląda, nawet łakome sójki wolą udać się w samodzielne poszukiwania pożywienia. Zeschnięte hortensje liczą na cięcie, sterty liści skrzętnie zgromadzonych w rogach tarasu liczą na wygrabienie, tak jak liczne brzozowe gałązki panoszące się po trawniku. "Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty..." ileż pracy będzie wymagało przygotowanie ogrodu do sezonu, pracy, której nie lubię, ale jednocześnie tej która za jakąś magiczną sprawą skutecznie odciąga mnie od kuchni. Jestem prawie pewna że w tym roku ta "moc" będzie musiała się nieźle postarać aby tradycji stało się zadość, wszak już nie mogę się doczekać gotowania z młodych warzyw, wysadzenia doniczek ziołami i przeróbki kuchni. Tymczasem obiecane waga curry.  




Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 35 min


2 duże buraki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
3-4 liście kafir
trawa cytrynowa
3 szklanki mleka kokosowego (patrz przepis)
sok z 1 limonki
tymianek
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 szklanka brązowego ryżu


Do podania (opcjonalnie)

jogurt naturalny (np domowy)(nie dla wegan)
kolendra
wiórki kokosowe

















Przygotowanie:


1. Buraki obieramy i kroimy w grubsze słupki
2. W woku rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy pastę curry i zmiażdżoną trawę cytrynową, smażymy chwilę, dorzucamy pokrojone buraki
3. Zalewamy całość gorącym bulionem i gotujemy do miękkości buraków, wrzucamy liście kafir
4. Ryż gotujemy w mleku kokosowym w proporcjach 1:2
5. Kiedy buraki zmiękną z pozostałej szklanki mleka kokosowego odlewamy 1/4 z którą mieszamy mąkę z ciecierzycy, wlewamy do curry razem z pozostałym mlekiem
6. Curry doprawiamy sokiem z limonki i listkami świeżego tymianku
7. Curry podajemy z kokosowym ryżem, łyżką naturalnego jogurtu, świeżą kolendrą i wiórkami kokosowymi








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
nietypowa i zapewne ciekawa w smaku propozycja :)
Karmel-itka pisze…
to musiało być pyszne!
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję dziewczyny, było bardzo pyszne, zachęcam! Pozdrawiam
gin pisze…
Bardzo oryginalne danie, jestem szalenie ciekawa, jak smakowało :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.