Przejdź do głównej zawartości

Jaglane racuchy z domowym jogurtem

Odkrywam kasze każdego dnia, zaczynają one przywłaszczać sobie coraz większą część spiżarnianych szafek. Okazuje się że, dla mnie to produkt wprost doskonały, nieustanna walka z czasem uruchamia we mnie dodatkowe pokłady pomysłowości, a słoje wypełnione różnego rodzaju kaszami ułatwiają mi zadanie. Dzieciakom głównie serwuję gryczaną lub jaglaną, znacie już naleśniki jaglane (klik) a teraz pora na racuszki, tym razem jednak kasze musicie ugotować. Doskonałe weekendowe śniadanie, a jeśli pokusicie się jeszcze o banalnie prosty domowy jogurt to gwarantuję, że będziecie w siódmym niebie. 


Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 30 min + 5 h jogurt



Domowy jogurt

1 l świeżego, pełnotłustego lub pasteryzowanego mleka (nie UHT) 
4 łyżki naturalnego jogurtu

Placuszki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
200 ml jogurtu domowego
1/3 szklanki maki jaglanej lub pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
klarowane masło do smażenia


Przygotowanie:


1. Domowy jogurt - mleko podgrzewamy do temperatury 40 stopni, najwygodniej użyć do tego celu termometru kuchennego, dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej blisko źródła ciepła, na co najmniej 5 godzin lub na całą noc. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do tygodnia
2. Placuszki - kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przelewamy wrząca wodą następnie gotujemy w proporcjach 1:2, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę, nie mieszamy, tylko wtedy kasza będzie sypka
3. Ugotowaną kaszę mieszamy z jogurtem, żółtkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy
4. Białka ubijamy na pianę o łagodnych wierzchołkach
5. Łączymy pianę z ciastem, delikatnie mieszamy
6. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na klarowanym maśle, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki odwracamy na drugą stronę
7. Podajemy na ciepło z dowolnymi, świeżymi owocami i jogurtem domowej produkcji 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Prawdziwy domiwy posilek ;)
Jogurt domowy tez ribie ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler