Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki jaglane z ricottą i cytrynowym curd


W powietrzu da się jeszcze wyczuć aromat pierników, pomarańczy naszpikowanych goździkami, grzybów i cynamonu. Święta odeszły pozostawiając po sobie lekki rozgardiasz. Starając się odzyskać równowagę proponuję danie z serii "smaczne i zdrowe " ale nadal mieszczące się w zimowych klimatach. Naleśniki z kaszy jaglanej, bez mąki pszennej z kremową, ucieraną  ricottą w towarzystwie cytrynowego curd i krwiście czerwonych pestek granatu, zachwyci niejedno poświąteczne podniebienie. 

Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 35 min + 12 h namaczanie kaszy


Ciasto

1 szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki zimnej wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub masła


Curd


1 i 1/2 szklanki cukru
220 g masła
starta skórka z cytryny
1 i 1/4 szklanki soku z cytryn (ok 6 szt)
6 jajek












Nadzienie



500 g sera ricotta
ok 3 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu


Przygotowanie:


1. Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Odcedzić, wlać zimną wodę w ilości 2 i 1/2 szklanki, przykryć i odstawić na noc do lodówki (lub na ok. 12-24 godziny).
2. Następnie dokładnie zmiksować w blenderze kielichowym na gładkie ciasto. Przelać z powrotem do miski, dodać sól, mąkę kukurydzianą, jajka, roztopiony olej roślinny i  rozmieszać rózgą na gładkie ciasto. Odstawić na minimum pół godziny.
3. W czasie kiedy ciasto musi odstać przygotowujemy curd - do żaroodpornej miski ustawianej na garnku z gotującą się wodą dodajemy masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, czekamy aż cukier się rozpuści, uważamy żeby dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i przelewamy je do sosu cytrynowego, mieszamy aż sos zgęstnieje, nie dopuszczamy do wrzenia. Jeśli po przesunięciu palcem po zewnętrznej stronie łyżki zrobiona linia zachowa swój kształt, to znak że sos jest gotowy, zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę, odstawiamy
4. Dobrze rozgrzać patelnię (delikatnie ją natłuścić ). Wlać porcję ciasta i smażyć na większym ogniu przez ok. 3 minuty aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni, spód się lekko zrumieni i naleśnik będzie łatwo odchodził od dna
5. Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, za pomocą tłuczka do mięsa wystukujemy pestki granatu, każdy naleśnik smarujemy porcją sera, polewamy sosem i posypujemy pestkami granatu, składamy dowolnie



Przepyszne, delikatne naleśniki z cytrynowym sosem! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Cudownie wyglądają z tymi owocami I jeszcze polane sosem! :) Pysznie. :)
Kinga Łucja pisze…
Wygląda apetycznie ;)
pysznie, zdrowo i sycąco!
Anna Petryna pisze…
Miło mi czytać, że pomysł naleśnikowy przypadł Wam do gustu! Pozdrawiam
gin pisze…
Ależ one cudownie wyglądają! To połączenie smakowe musiało być obłędne :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler