Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki jaglane z ricottą i cytrynowym curd


W powietrzu da się jeszcze wyczuć aromat pierników, pomarańczy naszpikowanych goździkami, grzybów i cynamonu. Święta odeszły pozostawiając po sobie lekki rozgardiasz. Starając się odzyskać równowagę proponuję danie z serii "smaczne i zdrowe " ale nadal mieszczące się w zimowych klimatach. Naleśniki z kaszy jaglanej, bez mąki pszennej z kremową, ucieraną  ricottą w towarzystwie cytrynowego curd i krwiście czerwonych pestek granatu, zachwyci niejedno poświąteczne podniebienie. 

Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 35 min + 12 h namaczanie kaszy


Ciasto

1 szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki zimnej wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub masła


Curd


1 i 1/2 szklanki cukru
220 g masła
starta skórka z cytryny
1 i 1/4 szklanki soku z cytryn (ok 6 szt)
6 jajek












Nadzienie



500 g sera ricotta
ok 3 łyżki cukru pudru
1 owoc granatu


Przygotowanie:


1. Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Odcedzić, wlać zimną wodę w ilości 2 i 1/2 szklanki, przykryć i odstawić na noc do lodówki (lub na ok. 12-24 godziny).
2. Następnie dokładnie zmiksować w blenderze kielichowym na gładkie ciasto. Przelać z powrotem do miski, dodać sól, mąkę kukurydzianą, jajka, roztopiony olej roślinny i  rozmieszać rózgą na gładkie ciasto. Odstawić na minimum pół godziny.
3. W czasie kiedy ciasto musi odstać przygotowujemy curd - do żaroodpornej miski ustawianej na garnku z gotującą się wodą dodajemy masło, cukier, sok i skórkę z cytryny, czekamy aż cukier się rozpuści, uważamy żeby dno miski nie dotykało bezpośrednio wody. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i przelewamy je do sosu cytrynowego, mieszamy aż sos zgęstnieje, nie dopuszczamy do wrzenia. Jeśli po przesunięciu palcem po zewnętrznej stronie łyżki zrobiona linia zachowa swój kształt, to znak że sos jest gotowy, zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę, odstawiamy
4. Dobrze rozgrzać patelnię (delikatnie ją natłuścić ). Wlać porcję ciasta i smażyć na większym ogniu przez ok. 3 minuty aż brzegi naleśnika będą odchodziły od boków patelni, spód się lekko zrumieni i naleśnik będzie łatwo odchodził od dna
5. Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, za pomocą tłuczka do mięsa wystukujemy pestki granatu, każdy naleśnik smarujemy porcją sera, polewamy sosem i posypujemy pestkami granatu, składamy dowolnie



Przepyszne, delikatne naleśniki z cytrynowym sosem! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Cudownie wyglądają z tymi owocami I jeszcze polane sosem! :) Pysznie. :)
Foodmania pisze…
pysznie, zdrowo i sycąco!
Rak chodzi wspak pisze…
Miło mi czytać, że pomysł naleśnikowy przypadł Wam do gustu! Pozdrawiam
gin pisze…
Ależ one cudownie wyglądają! To połączenie smakowe musiało być obłędne :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.