Przejdź do głównej zawartości

Jaglane racuchy z domowym jogurtem

Odkrywam kasze każdego dnia, zaczynają one przywłaszczać sobie coraz większą część spiżarnianych szafek. Okazuje się że, dla mnie to produkt wprost doskonały, nieustanna walka z czasem uruchamia we mnie dodatkowe pokłady pomysłowości, a słoje wypełnione różnego rodzaju kaszami ułatwiają mi zadanie. Dzieciakom głównie serwuję gryczaną lub jaglaną, znacie już naleśniki jaglane (klik) a teraz pora na racuszki, tym razem jednak kasze musicie ugotować. Doskonałe weekendowe śniadanie, a jeśli pokusicie się jeszcze o banalnie prosty domowy jogurt to gwarantuję, że będziecie w siódmym niebie. 


Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 30 min + 5 h jogurt



Domowy jogurt

1 l świeżego, pełnotłustego lub pasteryzowanego mleka (nie UHT) 
4 łyżki naturalnego jogurtu

Placuszki

3/4 szklanki kaszy jaglanej
200 ml jogurtu domowego
1/3 szklanki maki jaglanej lub pszennej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
klarowane masło do smażenia


Przygotowanie:


1. Domowy jogurt - mleko podgrzewamy do temperatury 40 stopni, najwygodniej użyć do tego celu termometru kuchennego, dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej blisko źródła ciepła, na co najmniej 5 godzin lub na całą noc. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce do tygodnia
2. Placuszki - kaszę dokładnie płuczemy na sicie, przelewamy wrząca wodą następnie gotujemy w proporcjach 1:2, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę, nie mieszamy, tylko wtedy kasza będzie sypka
3. Ugotowaną kaszę mieszamy z jogurtem, żółtkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy
4. Białka ubijamy na pianę o łagodnych wierzchołkach
5. Łączymy pianę z ciastem, delikatnie mieszamy
6. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na klarowanym maśle, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki odwracamy na drugą stronę
7. Podajemy na ciepło z dowolnymi, świeżymi owocami i jogurtem domowej produkcji 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Prawdziwy domiwy posilek ;)
Jogurt domowy tez ribie ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.