Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kurczakiem i dzikim ryżem

Na całym Świecie gotowany ryż dodawany jest do zup, sałatek lub farszu. W Chinach smażony podaje się na oficjalnych bankietach. We Włoszech resztki risotta smażone są z serem na głębokim oleju, tworząc nowe danie - arancini. W Stanach Zjednoczonych, w Karolinie Południowej kucharze doprowadzili dania z ryżu do perfekcji. Bagna i rzeki stanowią idealne warunki do uprawy ryżu, a pracujący na plantacjach niewolnicy przywieźli ze sobą tradycje kulinarne z Afryki Zachodniej i Indii, przygotowując takie dania jak gumbo ( danie na bazie ostrego buliony z mięsem, skorupiakami i warzywami, zawsze podawane z ryżem) czy jambalaya (czerwona fasola z ryżem), które teraz stanowi integralna cześć kuchni amerykańskiego Południa. 
W rejonach zimniejszych, o krótkim okresie wegetacji, wykształciły się krótkie, okrągłe i zawierające dużo skrobi ziarna ryżu, jak ryż do sushi czy arborio, ta odmiana świetnie sprawdza się w deserach, jak np. kremowe, wolnogotowane puddingi. W rejonach cieplejszych jak Bliski Wschód, Indie czy Azja wykształciły się odmiany długoziarniste i pachnące, taki jak sadri, basmati oraz ryż jaśminowy, te po ugotowaniu pozostają sypkie i puszyste. "Dziki ryż" zwany inaczej zizanią wodną wywodzi się stąd, że tradycyjnie jego nasiona zbierane były z roślin dziko rosnących, Zizania wytwarza nasiona o ciemnobrązowej barwie oraz smaku bogatszym, niż powszechnie znany ryż siewny, dlatego też stosowany jest w sztuce kulinarnej jako dodatek do białego ryżu. Nasiona zizanii są również bogatsze w witaminy. 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min


2 piersi kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 ml mleka kokosowego (przepis)
750 ml bulionu
2 łyżki masła klarowanego
100 g dzikiego ryżu
100 g brązowego ryżu
pietruszka
sól, pieprz


















Przygotowanie:

1. Marchewki obieramy, razem z łodygami selera kroimy w kostkę
2. Gotujemy ryż w proporcjach 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody, ja gotuję ryż brązowy razem z dzikim, ich czas gotowania jest bardzo zbliżony, tj ok 25 min
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy suszone zioła,  mieszamy i dorzucamy marchewkę z selerem
4. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy do podsmażonych warzyw, kiedy mięso lekko się zrumieni dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut, aż kurczak zmięknie
5. Do zupy dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem
6. Opcjonalnie, jeśli lubimy kremowe zupy można zaciągnąć zupę delikatną zasmażką ( 1 łyżeczka masła z 1 łyżeczką mąki) 
7. Zupę podajemy z mieszanką ryżu i siekaną pietruszką

Sycąca, zdrowa, w sam raz na zimę! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Tresciwa zupk - takie lubie ;-)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.