Przejdź do głównej zawartości

Zupa z kurczakiem i dzikim ryżem

Na całym Świecie gotowany ryż dodawany jest do zup, sałatek lub farszu. W Chinach smażony podaje się na oficjalnych bankietach. We Włoszech resztki risotta smażone są z serem na głębokim oleju, tworząc nowe danie - arancini. W Stanach Zjednoczonych, w Karolinie Południowej kucharze doprowadzili dania z ryżu do perfekcji. Bagna i rzeki stanowią idealne warunki do uprawy ryżu, a pracujący na plantacjach niewolnicy przywieźli ze sobą tradycje kulinarne z Afryki Zachodniej i Indii, przygotowując takie dania jak gumbo ( danie na bazie ostrego buliony z mięsem, skorupiakami i warzywami, zawsze podawane z ryżem) czy jambalaya (czerwona fasola z ryżem), które teraz stanowi integralna cześć kuchni amerykańskiego Południa. 
W rejonach zimniejszych, o krótkim okresie wegetacji, wykształciły się krótkie, okrągłe i zawierające dużo skrobi ziarna ryżu, jak ryż do sushi czy arborio, ta odmiana świetnie sprawdza się w deserach, jak np. kremowe, wolnogotowane puddingi. W rejonach cieplejszych jak Bliski Wschód, Indie czy Azja wykształciły się odmiany długoziarniste i pachnące, taki jak sadri, basmati oraz ryż jaśminowy, te po ugotowaniu pozostają sypkie i puszyste. "Dziki ryż" zwany inaczej zizanią wodną wywodzi się stąd, że tradycyjnie jego nasiona zbierane były z roślin dziko rosnących, Zizania wytwarza nasiona o ciemnobrązowej barwie oraz smaku bogatszym, niż powszechnie znany ryż siewny, dlatego też stosowany jest w sztuce kulinarnej jako dodatek do białego ryżu. Nasiona zizanii są również bogatsze w witaminy. 


Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min


2 piersi kurczaka
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 ml mleka kokosowego (przepis)
750 ml bulionu
2 łyżki masła klarowanego
100 g dzikiego ryżu
100 g brązowego ryżu
pietruszka
sól, pieprz


















Przygotowanie:

1. Marchewki obieramy, razem z łodygami selera kroimy w kostkę
2. Gotujemy ryż w proporcjach 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody, ja gotuję ryż brązowy razem z dzikim, ich czas gotowania jest bardzo zbliżony, tj ok 25 min
3. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy suszone zioła,  mieszamy i dorzucamy marchewkę z selerem
4. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy do podsmażonych warzyw, kiedy mięso lekko się zrumieni dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 20 minut, aż kurczak zmięknie
5. Do zupy dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem
6. Opcjonalnie, jeśli lubimy kremowe zupy można zaciągnąć zupę delikatną zasmażką ( 1 łyżeczka masła z 1 łyżeczką mąki) 
7. Zupę podajemy z mieszanką ryżu i siekaną pietruszką

Sycąca, zdrowa, w sam raz na zimę! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Tresciwa zupk - takie lubie ;-)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler