Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna Spanakopita

Troszkę podrasowana, inaczej podana, ale jednak to wciąż ten sam genialny smakołyk znad wybrzeży Morza Śródziemnego - spanakopita. Szpinakowo-serowy farsz zamknięty w delikatnym cieście filo, doskonały na zimno i na ciepło. Wersja wzbogacona o rodzynki i włoską ricottę, podana w towarzystwie greckich tzatzików nie ustępuje smakowi tej oryginalnej (przepis). Skosztujcie sami, która Wam bardziej przypadnie do gustu....?






Składniki: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 45 min pieczenie



250 g mrożonego ciasta filo
500 g mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
250 g sera ricotta
250 g sera feta
100 g orzeszków piniowych
2 garście rodzynek
4 ząbki czosnku
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej














Tzatziki


1/2 ogórka
250 ml greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz



Przygotowanie:




1. Ciasto filo rozmrażamy w temperaturze pokojowej ok 2 godziny przed przygotowaniem dania
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy, nie rumienimy, dodajemy mrożony szpinak, czekamy aż zupełnie się roztopi, smażymy jeszcze chwilę
3. Szpinak przekładamy na sito, mocno odciskamy wodę, mieszamy z rodzynkami, ricottą, oraz pokruszoną fetą
4. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, uwaga łatwo się przypalają, orzeszki dodajemy do farszu, doprawiamy całość pieprzem, gałką muszkatołową i solą, dodajemy 2 roztrzepana jajka, mieszamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą tortownicę smarujemy masłem
6. Arkusz ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugim arkuszem, znów smarujemy go masłem, przykrywamy trzecim, znów smarujemy masłem i nakładamy kilka łyżek farszu, rozsmarowujemy wzdłuż dłuższej krawędzi, następnie zwijamy, powstałą roladę układamy w tortownicy, tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami i farszem, w sumie powstaną nam 3 rolady, które układy ciasno w tortownicy
7. Wierzch zawijańca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok 45 min
8. Tzatziki - ogórka obieramy, pozbywamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jogurtem, utartym czosnkiem, posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem


Jeden z moich ulubionych greckich specjałów!














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

anieszkaw pisze…
Ale pysznie wygląda :D

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.