Przejdź do głównej zawartości

Spanakopita

Zatrzymujemy samochód przy maleńkiej greckiej cukierni, uliczka jest bardzo wąska, wiec nie mamy dużo czasu, gdyż samochód tarasuje ją w 3/4 wątpliwej do przejechania szerokości. Wskakujemy do środka, szybko omiatamy szklane gabloty z greckimi przysmakami. Ponieważ noc okazała się dla nas bardzo długa to organizm domaga się sporej dawki kofeiny. Wzrokiem poszukuję obsługi, gdy nagle zza sznurkowej kotary wyłania się nieporadnie, młody, sympatyczny mężczyzna ze sporą nadwagą. Składamy zamówienie na gorącą kawę, ale szybko orientujemy się, że sympatyczny pan nie rozumie tak zwanego międzynarodowego języka, przechodzimy więc na bardziej zwizualizowaną formę komunikacji, uśmiechy, uśmiechy i jeszcze raz uśmiechy, ale to niestety krępuje sprzedawcę jeszcze bardziej. Prosimy jeszcze tylko o zapakowanie do papierowej torebki dwóch pączków i dwóch kawałków spanakopity na zimno, zabieramy kubki kawy i.....ku naszemu zdziwieniu zamiast ulubionej gorącej kawy na początek dnia dostajemy zimną frappe! Spoglądam na stojącego za ladą, zadowolonego z siebie sprzedawcę, a jego szczery uśmiech wytrąca mi z ust chęć skomentowania jego pomyłki, odwzajemniam pożegnalne Adio i kieruję się do samochodu.





























Składniki na 4-6 osób
Czas przygotowania: 20 min + 60 min pieczenie


14 arkuszy ciasta filo*
100 g roztopionego masła
500 g świeżego szpinaku
2 duże cebule
250 g sera feta (ważne żeby była to oryginalna grecka feta)
2 jaja
200 ml śmietany 36%
50 g orzeszków pinii
2 łyżki oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

*jeśli używamy mrożonego ciasta filo, rozmrażamy je dzień wcześniej w lodówce, nie oddzielajcie zamrożonych arkuszy, pokruszą się



Przygotowanie:



1. Farsz - można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu użycia, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, cebule obieramy i siekamy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na średnim ogniu aż będzie miękka, nie zrumieniona, odkładamy do miski
2. W dużym rondlu, bez tłuszczu, smażymy porcjami szpinak, do czasu aż zwiędnie, przekładamy do durszlaka i mocno dociskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej wody, siekamy
3. Orzeszki podprażamy na suchej patelni
4. Do miski z cebulą dodajemy posiekany szpinak, podprażone orzeszki, pokruszoną fetę, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, nie za dużo soli gdyż feta jest słona, dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy i wstawiamy do lodówki do czasu użycia
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, dno żaroodpornego naczynia smarujemy roztopionym masłem, na dno układamy 10 arkuszy, każdy smarujemy obficie masłem, pozwalamy aby ciasto wystawało na zewnątrz, na ciasto wykładamy farsz, zawijamy zwisające brzegi ciasta, smarujemy masłem, na wierzchu układamy pozostałe arkusze, ciasto fałdujemy aby nadać mu naturalny wygląd, znów smarujemy obficie masłem
6. Wstawiamy spanakopitę do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni, a środek stężeje, aby to sprawdzić wbijamy patyczek, farsz nie może być chybotliwy, jeśli wierzch zbytnio nam się rumieni możemy przykryć całość kawałkiem foli aluminiowej lub papieru do pieczenia
7. Zanim pokroimy spanakopitę należy ją odstawić na ok 15 minut, podajemy na ciepło lub na zimnom jako danie główne lub dodatek do pieczonego mięsa

Grecki przysmak - szpinak z serem zamknięty w chrupiącym cieście!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Malwinka pisze…
Czuję, że zasmakowałoby mi! :))
Anonimowy pisze…
Pani Anno, gdzie w TG można kupić oryginalną grecką Fetę i ciasto filo?
Pozdrawiam
JM
Anna Petryna pisze…
Witam,

Oryginalną fetę i ciasto filo w Tarnowskie Górach można dostać w "Delikatesach u Mariusza" na ulicy Kościuszki 11, jeśli nie mają na miejscu to sprowadzą w ciągu 2 dni.

Pozdrawiam
Anonimowy pisze…
dziękuję bardzo za odpowiedź, na pewno tam zawitam. Ciasta Filo szukałam już chyba wszędzie, tylko nie tam:)
Pozdrawiam
JM

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler