Przejdź do głównej zawartości

Trochę inna Spanakopita

Troszkę podrasowana, inaczej podana, ale jednak to wciąż ten sam genialny smakołyk znad wybrzeży Morza Śródziemnego - spanakopita. Szpinakowo-serowy farsz zamknięty w delikatnym cieście filo, doskonały na zimno i na ciepło. Wersja wzbogacona o rodzynki i włoską ricottę, podana w towarzystwie greckich tzatzików nie ustępuje smakowi tej oryginalnej (przepis). Skosztujcie sami, która Wam bardziej przypadnie do gustu....?






Składniki: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min + 45 min pieczenie



250 g mrożonego ciasta filo
500 g mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
250 g sera ricotta
250 g sera feta
100 g orzeszków piniowych
2 garście rodzynek
4 ząbki czosnku
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki czarnuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej














Tzatziki


1/2 ogórka
250 ml greckiego jogurtu
2 ząbki czosnku
kilka listków świeżej mięty
sól, pieprz



Przygotowanie:




1. Ciasto filo rozmrażamy w temperaturze pokojowej ok 2 godziny przed przygotowaniem dania
2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy, nie rumienimy, dodajemy mrożony szpinak, czekamy aż zupełnie się roztopi, smażymy jeszcze chwilę
3. Szpinak przekładamy na sito, mocno odciskamy wodę, mieszamy z rodzynkami, ricottą, oraz pokruszoną fetą
4. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, uwaga łatwo się przypalają, orzeszki dodajemy do farszu, doprawiamy całość pieprzem, gałką muszkatołową i solą, dodajemy 2 roztrzepana jajka, mieszamy
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą tortownicę smarujemy masłem
6. Arkusz ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugim arkuszem, znów smarujemy go masłem, przykrywamy trzecim, znów smarujemy masłem i nakładamy kilka łyżek farszu, rozsmarowujemy wzdłuż dłuższej krawędzi, następnie zwijamy, powstałą roladę układamy w tortownicy, tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami i farszem, w sumie powstaną nam 3 rolady, które układy ciasno w tortownicy
7. Wierzch zawijańca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok 45 min
8. Tzatziki - ogórka obieramy, pozbywamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jogurtem, utartym czosnkiem, posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem


Jeden z moich ulubionych greckich specjałów!














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Wójcik pisze…
Ale pysznie wygląda :D

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler