Przejdź do głównej zawartości

Curry z batatami i soczewicą w sosie dyniowym

Gdyby słodki ziemniak mógł się przedstawić, powiedziałby o sobie „Ipomoea batatas”, bo tak naprawdę jest batatem, a nie ziemniakiem. Nie jest z nim nawet spokrewniony, ponieważ zwykły ziemniak należy do rodziny psiankowatych, a batat do rodziny powojowatych. Bataty rosły w Ameryce na długo przed przybyciem pierwszych kolonizatorów; były dla rdzennej ludności ważnym źródłem pożywienia. Początkowo uprawiano je w rejonie Ameryki Środkowej, później znalazły swoje miejsce w amerykańskiej historii. Pozwoliły europejskim osadnikom przeżyć okresy głodu, dodawały sił podczas wojny o niepodległość i wojny secesyjnej. Wraz z przybyciem wiosny na piaszczystych glebach Północnej Karoliny, jednym z największych producentów słodkich ziemniaków, rozpoczyna się sezon na te pomarańczowe bulwy. 

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


3 słodkie ziemniaki
garść groszku cukrowego
ok 10 szt brukselek
1 mała lub 1/2 średniej dyni Hokkaido
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
ok 3 garście zielonej soczewicy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
400 ml buliony warzywnego
szczypta cynamonu
szczypta mielonego imbiru






















Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Bataty obieramy, kroimy w ćwiartki, oprószamy solą i pieprzem
3. Dynię pozbywamy pestek, obieramy i kroimy w kawałki
4. Dynię i bataty wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min
5. Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą,  na patelni rozgrzewamy oliwę, dojemy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy, kiedy zmięknie wsypujemy soczewicę, mieszamy od czasu do czasu, dolewamy ok 1 szklanki bulionu,  przykrywamy i gotujemy ok 20 min, ugotowana soczewica wchłonie bulion
6. Kiedy bataty zmiękną, ale wciąż pozostaną al dente, wyjmujemy je z piekarnika, 
7. Kiedy dynia zacznie się rozpadać wyjmujemy ją i miksujemy na pure, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, szczypta imbiru i cynamonu, łączymy powstały sos z pozostałym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry
8. Brukselki obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki, razem z groszkiem cukrowym podsmażamy w woku na oliwie z oliwek aż brukselki nabiorą złotej barwy
9. Do woka z brukselkami dodajemy podpieczone bataty, soczewicę i sos dyniowy, gotujemy ok 5 minut aż smaki się połączą

Wegatariańskie, sezonowe, sycące i bogate w smaku curry! 












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
danie prezentuje się naprawdę przepysznie!
Wspaniałe i niezwykle oryginalne curry, pycha!
Agnieszka pisze…
Ale wymyślasz.... :) pychotka :):)zrobie na pewno bo smaki kuszą :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję, a wymyśla, wymyślam ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi