Przejdź do głównej zawartości

Curry z batatami i soczewicą w sosie dyniowym

Gdyby słodki ziemniak mógł się przedstawić, powiedziałby o sobie „Ipomoea batatas”, bo tak naprawdę jest batatem, a nie ziemniakiem. Nie jest z nim nawet spokrewniony, ponieważ zwykły ziemniak należy do rodziny psiankowatych, a batat do rodziny powojowatych. Bataty rosły w Ameryce na długo przed przybyciem pierwszych kolonizatorów; były dla rdzennej ludności ważnym źródłem pożywienia. Początkowo uprawiano je w rejonie Ameryki Środkowej, później znalazły swoje miejsce w amerykańskiej historii. Pozwoliły europejskim osadnikom przeżyć okresy głodu, dodawały sił podczas wojny o niepodległość i wojny secesyjnej. Wraz z przybyciem wiosny na piaszczystych glebach Północnej Karoliny, jednym z największych producentów słodkich ziemniaków, rozpoczyna się sezon na te pomarańczowe bulwy. 

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min


3 słodkie ziemniaki
garść groszku cukrowego
ok 10 szt brukselek
1 mała lub 1/2 średniej dyni Hokkaido
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
ok 3 garście zielonej soczewicy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
400 ml buliony warzywnego
szczypta cynamonu
szczypta mielonego imbiru






















Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Bataty obieramy, kroimy w ćwiartki, oprószamy solą i pieprzem
3. Dynię pozbywamy pestek, obieramy i kroimy w kawałki
4. Dynię i bataty wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min
5. Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą,  na patelni rozgrzewamy oliwę, dojemy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy, kiedy zmięknie wsypujemy soczewicę, mieszamy od czasu do czasu, dolewamy ok 1 szklanki bulionu,  przykrywamy i gotujemy ok 20 min, ugotowana soczewica wchłonie bulion
6. Kiedy bataty zmiękną, ale wciąż pozostaną al dente, wyjmujemy je z piekarnika, 
7. Kiedy dynia zacznie się rozpadać wyjmujemy ją i miksujemy na pure, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, szczypta imbiru i cynamonu, łączymy powstały sos z pozostałym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry
8. Brukselki obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki, razem z groszkiem cukrowym podsmażamy w woku na oliwie z oliwek aż brukselki nabiorą złotej barwy
9. Do woka z brukselkami dodajemy podpieczone bataty, soczewicę i sos dyniowy, gotujemy ok 5 minut aż smaki się połączą

Wegatariańskie, sezonowe, sycące i bogate w smaku curry! 












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

danie prezentuje się naprawdę przepysznie!
Wspaniałe i niezwykle oryginalne curry, pycha!
Agnieszka pisze…
Ale wymyślasz.... :) pychotka :):)zrobie na pewno bo smaki kuszą :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, a wymyśla, wymyślam ;) Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler