Przejdź do głównej zawartości

Deser z borówkami, bezą i razową kruszonką

Te cudowne borówki został zerwane z krzaka w strugach deszczu, wypełnioną po brzegi miseczkę otrzymałam od sympatycznej osóbki, której krzaki borówki obrodziły wyjątkowo, w przeciwieństwie do moich, których owoce już dawno temu wyjadły ptaki, mieszkające w zaciszu brzozowych gałęzi. Te granatowe kuleczki ledwo doczekały wykorzystania w deserze, będąc nieustannie podjadanie przez moich łakomych domowników. Siłą rzeczy musiał powstać ekspresowy deser, jeśli lubicie połączenie bezy z mascarpone, owocami i kruszonką, tym razem z mąki razowej, to zachęcam do przygotowania, świetnie sprawdza się na tak zwane "last minute".




Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 min



250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
90 g gotowej bezy lub wykonanej samemu jeśli macie czas ( patrz przepis) użyjcie połowy ilości podanych składników
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
ok 250 g borówki amerykańskiej



Kruszonka razowa


40 g mąki razowej
40 g brązowego cukru
30 g zimnego masła















Przygotowanie:


1. Kruszonka - piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, mieszamy  mąkę z cukrem, następnie rozcieramy placami z zimnym masłem, powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku, wysypujemy kruszonkę na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut, studzimy
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, tuż przed końcem ubijania jej na sztywno, dokładamy mascarpone, wanilie i całość ubijamy na puszysty krem, serek powinien się dobrze połączyć ze śmietaną ale uważajcie żeby jej nie przebić
3. Do ubitego kemu kruszymy bezy, mieszamy całość szpatułką
4. Na dno pucharków wrzucamy garść borówek, na które wykładamy porcję kremu, wierzch posypujemy kruszonką i ozdabiamy pozostałymi borówkami

Delikatny krem z chrupką bezą i owocami lata!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl



Komentarze

whiness pisze…
Pyszny i zdrowy deser! :)
Iwona pisze…
Deser pyszny! Potwierdzam.
Fav Cook pisze…
Zapisuję się do Ciebie na taki deser. Wygląda przepięknie i na pewno jest pyszny. :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo wszystkim dziękuję i zapraszam na deser.....łatwo przygotować ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler