W "jeżynowym" chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy jeżyny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory,
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.
Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Duszno było od jeżyn, któreś, szepcząc, rwała..."
Mam nadzieję, że Leśmian wybaczy mi zamianę malinowego chruśniaka na jeżynowy, ale niebiański smak tego deseru przywołuje mi na myśl takie właśnie urocze chwile w towarzystwie nie tylko słodkich, ociekających sokiem i czarnych jak węgiel owoców...;)
Składniki na 15 sztuk
Czas przygotowania: 15 min +1 godzina pieczenie
8 białek
szczypta soli
500 g drobnego cukru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki białego octu winnego
Na wierzch
800 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
400-500 g jeżyn
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. W dużej czystej i suchej misce ubijamy mikserem białka ze szczypta soli, na niezbyt sztywną pianę
3. Wciąż ubijając dodajemy wolno po 1 łyżce cukru i nadal ubijamy, aż uzyskamy miskę pełną błyszczącej, śnieżnobiałej piany
4. Pianę oprószamy mąką kukurydzianą, dodajemy ekstrakt ocet winny, mieszamy do połączenia się składników
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, zaznaczamy na nim 6 równych okręgów i wykładamy masę, spłaszczając ją lekko, na środku bezy robimy łyżką wgłębienie na śmietanę
6. Bezy wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut, następnie studzimy na kratce, bezy powinny być kruche na zewnątrz, a lepkie i ciągnące w środku
7. Na zimne bezy wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem, układamy jeżyny i podajemy
8. Bezy można upiec dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku
Cudownie chrupkie i ciągnące się w środku bezy przykryte lekko słodką śmietaną ze świeżymi owocami - mistrzostwo smaku!
Komentarze