
W "jeżynowym" chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godzinyRdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory,
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.
Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Duszno było od jeżyn, któreś, szepcząc, rwała..."
Mam nadzieję, że Leśmian wybaczy mi zamianę malinowego chruśniaka na jeżynowy, ale niebiański smak tego deseru przywołuje mi na myśl takie właśnie urocze chwile w towarzystwie nie tylko słodkich, ociekających sokiem i czarnych jak węgiel owoców...;)
Składniki na 15 sztuk
Czas przygotowania: 15 min +1 godzina pieczenie
Na wierzch
Przygotowanie
Cudownie chrupkie i ciągnące się w środku bezy przykryte lekko słodką śmietaną ze świeżymi owocami - mistrzostwo smaku!


Komentarze