Przejdź do głównej zawartości

Bezy Pawłowej z jeżynami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

W "jeżynowym" chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy jeżyny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory,
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.

Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Duszno było od jeżyn, któreś, szepcząc, rwała..."

Mam nadzieję, że Leśmian wybaczy mi zamianę malinowego chruśniaka na jeżynowy, ale niebiański smak tego deseru przywołuje mi na myśl takie właśnie urocze chwile w towarzystwie nie tylko słodkich, ociekających sokiem i czarnych jak węgiel owoców...;)





































Składniki na 15 sztuk

Czas przygotowania: 15 min +1 godzina pieczenie

8 białek
szczypta soli
500 g drobnego cukru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki białego octu winnego

Na wierzch

800 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
400-500 g jeżyn

Przygotowanie 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. W dużej czystej i suchej misce ubijamy mikserem białka ze szczypta soli, na niezbyt sztywną pianę 
3. Wciąż ubijając dodajemy wolno po 1 łyżce cukru i nadal ubijamy, aż uzyskamy miskę pełną błyszczącej, śnieżnobiałej piany
4. Pianę oprószamy mąką kukurydzianą, dodajemy ekstrakt ocet winny, mieszamy do połączenia się składników
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, zaznaczamy na nim 6 równych okręgów i wykładamy masę, spłaszczając ją lekko, na środku bezy robimy łyżką wgłębienie na śmietanę
6. Bezy wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut, następnie studzimy na kratce, bezy powinny być kruche na zewnątrz, a lepkie i ciągnące w środku
7. Na zimne bezy wykładamy ubitą śmietanę  z cukrem pudrem, układamy jeżyny i podajemy
8. Bezy można upiec dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku

Cudownie chrupkie i ciągnące się w środku bezy przykryte lekko słodką śmietaną ze świeżymi owocami - mistrzostwo smaku!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ladylaura. pisze…
Poprosze jedna beze,och te jezyny,milego popoludnia.
Anna Petryna pisze…
Gdybym tylko mogła podesłać ;) miłego wieczoru!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.