Przejdź do głównej zawartości

Bezy Pawłowej z jeżynami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

W "jeżynowym" chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy jeżyny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory,
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.

Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Duszno było od jeżyn, któreś, szepcząc, rwała..."

Mam nadzieję, że Leśmian wybaczy mi zamianę malinowego chruśniaka na jeżynowy, ale niebiański smak tego deseru przywołuje mi na myśl takie właśnie urocze chwile w towarzystwie nie tylko słodkich, ociekających sokiem i czarnych jak węgiel owoców...;)





































Składniki na 15 sztuk

Czas przygotowania: 15 min +1 godzina pieczenie

8 białek
szczypta soli
500 g drobnego cukru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki białego octu winnego

Na wierzch

800 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
400-500 g jeżyn

Przygotowanie 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. W dużej czystej i suchej misce ubijamy mikserem białka ze szczypta soli, na niezbyt sztywną pianę 
3. Wciąż ubijając dodajemy wolno po 1 łyżce cukru i nadal ubijamy, aż uzyskamy miskę pełną błyszczącej, śnieżnobiałej piany
4. Pianę oprószamy mąką kukurydzianą, dodajemy ekstrakt ocet winny, mieszamy do połączenia się składników
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, zaznaczamy na nim 6 równych okręgów i wykładamy masę, spłaszczając ją lekko, na środku bezy robimy łyżką wgłębienie na śmietanę
6. Bezy wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 30 minut, następnie studzimy na kratce, bezy powinny być kruche na zewnątrz, a lepkie i ciągnące w środku
7. Na zimne bezy wykładamy ubitą śmietanę  z cukrem pudrem, układamy jeżyny i podajemy
8. Bezy można upiec dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku

Cudownie chrupkie i ciągnące się w środku bezy przykryte lekko słodką śmietaną ze świeżymi owocami - mistrzostwo smaku!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ladylaura. pisze…
Poprosze jedna beze,och te jezyny,milego popoludnia.
Rak chodzi wspak pisze…
Gdybym tylko mogła podesłać ;) miłego wieczoru!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.