Sezon szparagowy w pełni, jedzmy więc je w zupie, na pizzy, zapiekane w panini, w sałatkach z truskawkami, a może klasycznie z sosem holenderski, matką wszystkich sosów. Do dania konieczne będzie chrupiące pieczywo, tak celem wybrania resztek sosu z talerza ;) Smacznego!
Składniki na 2 porcje
1 pęczek białych szparagów
pęczek szczypiorku
2 jajka
4 żółtka
2 łyżki wody
250 g masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Koniecznie bagietka (patrz przepis)
1. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, za pomocą obieraczki do warzyw obieramy szparagi na całej długości
2. Jaja gotujemy we wrzątku, na twardo, czyli ok 7 minut
3. Szparagi kroimy na 3 części i gotujemy w osolonym wrzątku 6 minut
4. Jaja obieramy i siekamy w większą kostkę
5. Sos holenderski - zagotowujemy wodę w wysokim rondlu, żółtka i wodę przekładamy do żaroodpornej miski, najlepiej metalowej, masło klarujemy na wolnym ogniu, zbieramy wytworzoną na wierzchu piane, stawiamy miskę z żółtkami na garnku z gotująca się wodą, zmniejszamy ognień, woda nie może wrzeć, a miska nie może dotykać wody, ubijamy trzepaczką żółtka aż staną się puszyste i jasnożółte, maleńkim strumyczkiem wlewamy sklarowane masło, nieustannie energicznie mieszamy trzepaczką, uważamy żeby nie przegrzać sosu bo się rozwarstwi, gdyby tak się jednak stało to dolewamy 2 łyżki wody i dalej szybko ubijamy, zdejmujemy sos z garnku, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem
6. Szparagi mieszamy z sosem, posypujemy posiekanym jajkiem i szczypiorkiem, podajemy natychmiast z bagietką
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min
1 pęczek białych szparagów
pęczek szczypiorku
2 jajka
Sos holenderski
4 żółtka
2 łyżki wody
250 g masła
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Do podania
Koniecznie bagietka (patrz przepis)
Przygotowanie:
1. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, za pomocą obieraczki do warzyw obieramy szparagi na całej długości
2. Jaja gotujemy we wrzątku, na twardo, czyli ok 7 minut
3. Szparagi kroimy na 3 części i gotujemy w osolonym wrzątku 6 minut
4. Jaja obieramy i siekamy w większą kostkę
5. Sos holenderski - zagotowujemy wodę w wysokim rondlu, żółtka i wodę przekładamy do żaroodpornej miski, najlepiej metalowej, masło klarujemy na wolnym ogniu, zbieramy wytworzoną na wierzchu piane, stawiamy miskę z żółtkami na garnku z gotująca się wodą, zmniejszamy ognień, woda nie może wrzeć, a miska nie może dotykać wody, ubijamy trzepaczką żółtka aż staną się puszyste i jasnożółte, maleńkim strumyczkiem wlewamy sklarowane masło, nieustannie energicznie mieszamy trzepaczką, uważamy żeby nie przegrzać sosu bo się rozwarstwi, gdyby tak się jednak stało to dolewamy 2 łyżki wody i dalej szybko ubijamy, zdejmujemy sos z garnku, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem
6. Szparagi mieszamy z sosem, posypujemy posiekanym jajkiem i szczypiorkiem, podajemy natychmiast z bagietką
Śniadanie mistrzów - szparagi z klasycznym sosem i chrupiąca bagietka!



Komentarze