Przejdź do głównej zawartości

Cebulowe bagietki z ziołową salsą





Co jadacie na śniadanie? ja mam w zanadrzu kilka ciekawych pomysłów.  Kiedy nie biegniecie do pracy i macie trochę czasu, może w jakiś leniwy weekend, wykorzystajcie ten czas na przygotowanie sobie uczty kulinarnej, zapewniam, że wprowadzi Was to w miły nastrój na cały dzień. Moja dzisiejsza propozycja to cebulowe bagietki, z pomidorowo-ziołową salsą, pod pierzynka z rukoli i ziół, polaną fantazyjnie stopionym serem camembert. Ja upiekłam bagietki sama, ale możecie dać sobie "fory" i kupić dobre, gotowe bagietki. UWAGA, ze względu na bogaty skład, bagietki mają bardzo wyrazisty smak.















Składniki na 2-3 osób:

Ciasto na bagietki:

400 g mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i  1/3 szklanki letniej wody

Farsz:

10 szt szalotek
1 i 1/2 szklanki octu balsamicznego
1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
łyżka masła
4 łyżki cukru
garść kaparów
garść suszonych pomidorów
garść bazylii
oliwa extra vergine
2 serki camembert
rukola, mięta, szczypiorek
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. W robocie kuchennym , wyposażonym w hak do wyrabiani ciasta, mieszamy wszystkie składniki ciasta na bagietki. Jeśli nie mamy robota, możemy wyrabiać ciasto w misce. Wyrobione, dość kleiste ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
2. Rano ciasto powinno podwoić objętość, uwaga będzie bardzo klejące, wyrzucamy je na ściereczkę wysypaną uprzednio mąką i otrębami i formując kulę odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w koszyczku na ok 1 godzinę.
 3. Następnie, kroimy ciasto na 4 porcje i formujemy, na natłuszczonej blaszce do pieczenia, długie, dość nierówne paski (bagietka będzie miała w ten sposób domowy wygląd), piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, przed włożeniem do piekarnika bagietki posypujemy gruboziarnistą solą, (nie za dużo) i pieczemy ok 20 minut, aż bagietki pięknie się zezłocą. 
4. Marynowane szalotki - tę część możecie przygotować dzień wcześniej, pod warunkiem, że nie zjecie ich do rana bo zapewniam, że są przepyszne. Obieramy dokładnie szalotki, pozostawiamy je w całości. Do rondelka wsypujemy 4-5 łyżek cukru i karmelizujemy go, uwaga nie spalcie cukru bo będzie gorzki. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złota barwę, wrzucamy szalotki i łyżkę masła, chwilę dusimy. Następnie podlewamy octem balsamicznym i winem, gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia, przez ok 1 i 1/2 godziny, aż szalotki staną się czarne od sosu, a sam sos zredukuje się tworząc gęsty syrop.
5. Salsa - siekamy drobniutko kapary, suszone pomidory i bazylię, wrzucamy do miski, dodajemy ok 2 łyżek zalewy z kaparów i 2-3 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz (nie za dużo, kapary i pomidory są słone), mieszamy, powinniśmy uzyskać pastę, jeśli jest za sucha dolejcie oliwy.
6. Upieczone, lub kupione, bagietki przekrawamy i smarujemy slasą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy, ok 10 minut, razem z bagietkami na blachę wykładamy całe camemberty, żeby stały się płynne w środku. W międzyczasie podgrzewamy szalotki, żeby syrop się lekko rozpuścił. 
7. W czasie kiedy bagietki się podpiekają, przygotujmy pierzynkę ziołową. Z rukoli odcinamy twarde końcówki, siekamy szczypiorek, garść mięty i bazylii, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
8. Na upieczone bagietki wykładamy marynowane szalotki, układamy ziołowa kołderkę i  polewamy stopionym camembertem (robimy z nim dziurkę i wyciskamy zawartość wprost na bagietki).

Uff... dobrnęliśmy do końca i już możemy cieszyć się naszym śniadaniem - SMACZNEGO!


Durszlak.pl


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.