Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami

W 1880 roku Henry Weston, w niewielkiej miejscowości Much Marcle, założył firmę, która na przestrzeni kolejnych stuleci stała się jednym z czołowych brytyjskich producentów cydru. Cydry od H. Weston & Sons Ltd dostępne są w ponad 40 krajach. Pierwszą wzmiankę w Polsce o cydrze, czy też jabłeczniku, można znaleźć w książce z przepisami niejakiego Krescencjusza z 1571 roku. Natomiast w 1588 roku kalwiński pisarz Anzelm Gostomski w pracy „Gospodarstwo” namawiał, by porzucić wina na rzecz tego napoju. Jednak cydr znalazł także swoich wrogów. Jan Andrzej Morsztyn w wierszu zatytułowanym „Do Stanisława Morsztyna Rotmistrza JKMości” napisał: „Piłeś jabłecznik przykry i grusznic, Które ma Normand na miejsce macice [wina]”- Krytyka Morsztyna wynika z faktu, że cydr był napojem dla plebsu, a on pochodził z wyższych sfer, więc nim pogardzał. Obecnie największym producentem cydru na świecie jest Wielka Brytania, która wytwarza 600 milionów litrów rocznie. Cydr jest także popularnym alkoholem w Normandii i Bretanii, francuskich regionach, gdzie jest więcej sadów z jabłkami niż plantacji z winogronami. Natomiast Hiszpania ma swojego „Sidra” słynną Asturias. Miejscowi nawet mają specjalne sposoby nalewania tego napoju, który polega na tym, by z dużej wysokości wlać cydr do szklanki. W północnej Hiszpanii barmani doszli do takiej wprawy, że potrafią nawet zza pleców nalać szklankę sidry.

Inspiracja Kwestia Smaku






Składniki na ok 4 porcjeCzas przygotowania: 25 min



2 polędwiczki wieprzowe
3 szalotki
2 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cydru
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
czarny pieprz
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru


Do podania


kopytka (przepis)












Przygotowanie:



1. Gotujemy ziemniaki na kopytka i postępujemy zgodnie z przepisem
2. Polędwiczki obieramy ze wszystkich białych błon, kroimy na 1,5 cm plastry, rozpłaszczamy dłonią, solimy i doprawiamy pieprzem
3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, obtaczamy w brązowym cukrze
4. Szalotki siekamy w drobną kosteczkę
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy oprószone cukrem jabłka i karmelizujemy na dużym ogniu, powinny nabrać złotej barwy ze wszystkich stron, następnie zdejmujemy z ognia
6. Na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, układamy po kilka polędwiczek i smażymy ok 1 i 1/2 min z każdej strony, nie smażmy zbyt dużo kawałków polędwicy na raz bo zacznie się gotować zamiast smażyć, usmażone porcje mięsa odkładamy na talerz
7. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy również cebulkę, kiedy się zeszkli dokładamy usmażone mięso, zalewamy całość octem jabłkowym, gotujemy chwilkę, następnie dolewamy śmietankę i cydr, dorzucamy listki tymianku, gotujemy ok 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje, do mięsa dokładamy jabłka, podajemy z kopytkami


"Wszyscy myślą że pijam piwo, lecz w rzeczywistości wolę cydr" Książe William







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Brenia pisze…
Ciekawy pomysł na polędwiczkę :)
Unknown pisze…
Jak zwykle świetne połczenie smaków.Cydr jest bardzo smaczny.Gotując we Francji,dosyć często używałem cydru,w Polsce jakoś o nim zapomniałem,a szkoda.
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję Christopher ;) cieszy mnie niezmiernie że mogę inspirować i zachęcać do wykorzystania ciekawych produktów w codziennym gotowaniu. Pozdrawiam
Basia pisze…
Zrobiłam to danie wczoraj - rewelacja! Z mężem zajadaliśmy aż się uszy trzęsły ;) Jedyne czego żałuję to tego, że zabrakło mi czasu na robienie kopytek, byłoby o wiele lepsze niż z ziemniakami. Ale jak napisałam, danie bardzo nam posmakowało, więc wchodzi do domowego kanonu i jeszcze doczeka się kopytek obok na talerzu ;)
Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie!
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję Basiu za przemiły komentarz, cieszę się ogromnie, że smakowało! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi