Przejdź do głównej zawartości

Kotlety schabowe z jabłkami i porem

Szybko, szybko coraz szybciej.... osoby które nie lubią gotować często narzekają, że zjedzenia posiłku zajmuje dużo mniej czasu niż jego przygotowanie. Mnie osobiście to nie przeszkadza, nie tylko dlatego, że lubię pokręcić się w kuchni, ale także dlatego że są to chwile które mam wreszcie wyłącznie dla siebie. Poddaję się temu nieubłaganemu rytmowi i nie walczę z kuchennym kieratem. Szczęśliwie kołowrót codziennych, małych sprawa wciąga mnie w takim stopniu, że rozumiem także tych, którzy mają mniej sentymentalne podejście do kuchni. Przychodzą takie dni, że mamy nie więcej niż 20 minut na przygotowanie kolacji lub obiadu dla rodziny, można oczywiście zawsze zrobić kanapki z serem, zwykle jednak po całym dniu mamy potrzebę zjedzenia czegoś porządnego. Nie interesuje mnie robienie czegoś banalnego, co zjada się niechętnie, uważam, że każda sposobność żeby usiąść razem do stołu, powinna dawać nam radość. Moim zdaniem nie warto nawet myśleć o jedzeniu czegoś, co nie sprawia przyjemności. To się czasem zdarza nawet mnie, ale wtedy jestem bardzo niepocieszona! Jeśli macie naprawdę mało czasu to zamieńcie kopytka na pure ziemniaczane z dodatkiem koperku i masła, zaoszczędzicie ok 15 minut. Radości z wspólnego posiłku!




Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min


4 kotlety schabowe
2 jabłka
1 por
garść rodzynek
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz



Kopytka



0,5 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
1 łyżka masła
świeżo starty parmezan









Przygotowanie:



1. Kopytka - ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, odstawiamy
2. Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem
3. Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt duże kawałki, pora siekamy w cienkie plasterki (tylko białą i jasnozieloną część)
4. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekanego pora i dusimy do miękkości, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy całość aż jabłka lekko zmiękną, ale zachowają swój kształt, dorzucamy garść rodzynek, zdejmujemy z ognia
5. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, zagniatamy, na podsypanej mąką stolnicy formujemy dwa wąskie rulony i kroimy po skosie nieduże kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
6. Na rozgrzanej oliwie smażymy kotlety, upewnijcie się że patelnia jest naprawdę gorąca, kotlety wtedy ładni się zrumienią, smażymy ok 3 minut z każdej strony
7. Kopytka polewamy roztopionym masłem i posypujemy świeżo startym parmezanem, podajemy z kotletami na jabłkowo-porowej potrawce

Wieprzowina z owocami zawsze dobrze mi się komponowała! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Pyszny sposób na schabowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.