Przejdź do głównej zawartości

Kotlety schabowe z jabłkami i porem

Szybko, szybko coraz szybciej.... osoby które nie lubią gotować często narzekają, że zjedzenia posiłku zajmuje dużo mniej czasu niż jego przygotowanie. Mnie osobiście to nie przeszkadza, nie tylko dlatego, że lubię pokręcić się w kuchni, ale także dlatego że są to chwile które mam wreszcie wyłącznie dla siebie. Poddaję się temu nieubłaganemu rytmowi i nie walczę z kuchennym kieratem. Szczęśliwie kołowrót codziennych, małych sprawa wciąga mnie w takim stopniu, że rozumiem także tych, którzy mają mniej sentymentalne podejście do kuchni. Przychodzą takie dni, że mamy nie więcej niż 20 minut na przygotowanie kolacji lub obiadu dla rodziny, można oczywiście zawsze zrobić kanapki z serem, zwykle jednak po całym dniu mamy potrzebę zjedzenia czegoś porządnego. Nie interesuje mnie robienie czegoś banalnego, co zjada się niechętnie, uważam, że każda sposobność żeby usiąść razem do stołu, powinna dawać nam radość. Moim zdaniem nie warto nawet myśleć o jedzeniu czegoś, co nie sprawia przyjemności. To się czasem zdarza nawet mnie, ale wtedy jestem bardzo niepocieszona! Jeśli macie naprawdę mało czasu to zamieńcie kopytka na pure ziemniaczane z dodatkiem koperku i masła, zaoszczędzicie ok 15 minut. Radości z wspólnego posiłku!




Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min


4 kotlety schabowe
2 jabłka
1 por
garść rodzynek
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz



Kopytka



0,5 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
1 łyżka masła
świeżo starty parmezan









Przygotowanie:



1. Kopytka - ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, odstawiamy
2. Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem
3. Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt duże kawałki, pora siekamy w cienkie plasterki (tylko białą i jasnozieloną część)
4. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekanego pora i dusimy do miękkości, dodajemy pokrojone jabłka i smażymy całość aż jabłka lekko zmiękną, ale zachowają swój kształt, dorzucamy garść rodzynek, zdejmujemy z ognia
5. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, zagniatamy, na podsypanej mąką stolnicy formujemy dwa wąskie rulony i kroimy po skosie nieduże kopytka, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię
6. Na rozgrzanej oliwie smażymy kotlety, upewnijcie się że patelnia jest naprawdę gorąca, kotlety wtedy ładni się zrumienią, smażymy ok 3 minut z każdej strony
7. Kopytka polewamy roztopionym masłem i posypujemy świeżo startym parmezanem, podajemy z kotletami na jabłkowo-porowej potrawce

Wieprzowina z owocami zawsze dobrze mi się komponowała! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Pyszny sposób na schabowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi