Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki wieprzowe z karmelizowanymi jabłkami

W 1880 roku Henry Weston, w niewielkiej miejscowości Much Marcle, założył firmę, która na przestrzeni kolejnych stuleci stała się jednym z czołowych brytyjskich producentów cydru. Cydry od H. Weston & Sons Ltd dostępne są w ponad 40 krajach. Pierwszą wzmiankę w Polsce o cydrze, czy też jabłeczniku, można znaleźć w książce z przepisami niejakiego Krescencjusza z 1571 roku. Natomiast w 1588 roku kalwiński pisarz Anzelm Gostomski w pracy „Gospodarstwo” namawiał, by porzucić wina na rzecz tego napoju. Jednak cydr znalazł także swoich wrogów. Jan Andrzej Morsztyn w wierszu zatytułowanym „Do Stanisława Morsztyna Rotmistrza JKMości” napisał: „Piłeś jabłecznik przykry i grusznic, Które ma Normand na miejsce macice [wina]”- Krytyka Morsztyna wynika z faktu, że cydr był napojem dla plebsu, a on pochodził z wyższych sfer, więc nim pogardzał. Obecnie największym producentem cydru na świecie jest Wielka Brytania, która wytwarza 600 milionów litrów rocznie. Cydr jest także popularnym alkoholem w Normandii i Bretanii, francuskich regionach, gdzie jest więcej sadów z jabłkami niż plantacji z winogronami. Natomiast Hiszpania ma swojego „Sidra” słynną Asturias. Miejscowi nawet mają specjalne sposoby nalewania tego napoju, który polega na tym, by z dużej wysokości wlać cydr do szklanki. W północnej Hiszpanii barmani doszli do takiej wprawy, że potrafią nawet zza pleców nalać szklankę sidry.

Inspiracja Kwestia Smaku






Składniki na ok 4 porcjeCzas przygotowania: 25 min



2 polędwiczki wieprzowe
3 szalotki
2 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cydru
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
czarny pieprz
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru


Do podania


kopytka (przepis)












Przygotowanie:



1. Gotujemy ziemniaki na kopytka i postępujemy zgodnie z przepisem
2. Polędwiczki obieramy ze wszystkich białych błon, kroimy na 1,5 cm plastry, rozpłaszczamy dłonią, solimy i doprawiamy pieprzem
3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, obtaczamy w brązowym cukrze
4. Szalotki siekamy w drobną kosteczkę
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy oprószone cukrem jabłka i karmelizujemy na dużym ogniu, powinny nabrać złotej barwy ze wszystkich stron, następnie zdejmujemy z ognia
6. Na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, układamy po kilka polędwiczek i smażymy ok 1 i 1/2 min z każdej strony, nie smażmy zbyt dużo kawałków polędwicy na raz bo zacznie się gotować zamiast smażyć, usmażone porcje mięsa odkładamy na talerz
7. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy również cebulkę, kiedy się zeszkli dokładamy usmażone mięso, zalewamy całość octem jabłkowym, gotujemy chwilkę, następnie dolewamy śmietankę i cydr, dorzucamy listki tymianku, gotujemy ok 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje, do mięsa dokładamy jabłka, podajemy z kopytkami


"Wszyscy myślą że pijam piwo, lecz w rzeczywistości wolę cydr" Książe William







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Brenia pisze…
Ciekawy pomysł na polędwiczkę :)
Jak zwykle świetne połczenie smaków.Cydr jest bardzo smaczny.Gotując we Francji,dosyć często używałem cydru,w Polsce jakoś o nim zapomniałem,a szkoda.
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję Christopher ;) cieszy mnie niezmiernie że mogę inspirować i zachęcać do wykorzystania ciekawych produktów w codziennym gotowaniu. Pozdrawiam
Basia pisze…
Zrobiłam to danie wczoraj - rewelacja! Z mężem zajadaliśmy aż się uszy trzęsły ;) Jedyne czego żałuję to tego, że zabrakło mi czasu na robienie kopytek, byłoby o wiele lepsze niż z ziemniakami. Ale jak napisałam, danie bardzo nam posmakowało, więc wchodzi do domowego kanonu i jeszcze doczeka się kopytek obok na talerzu ;)
Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie!
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję Basiu za przemiły komentarz, cieszę się ogromnie, że smakowało! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler