W 1880 roku Henry Weston, w niewielkiej miejscowości Much Marcle, założył firmę, która na przestrzeni kolejnych stuleci stała się jednym z czołowych brytyjskich producentów cydru. Cydry od H. Weston & Sons Ltd dostępne są w ponad 40 krajach. Pierwszą wzmiankę w Polsce o cydrze, czy też jabłeczniku, można znaleźć w książce z przepisami niejakiego Krescencjusza z 1571 roku. Natomiast w 1588 roku kalwiński pisarz Anzelm Gostomski w pracy „Gospodarstwo” namawiał, by porzucić wina na rzecz tego napoju. Jednak cydr znalazł także swoich wrogów. Jan Andrzej Morsztyn w wierszu zatytułowanym „Do Stanisława Morsztyna Rotmistrza JKMości” napisał: „Piłeś jabłecznik przykry i grusznic, Które ma Normand na miejsce macice [wina]”- Krytyka Morsztyna wynika z faktu, że cydr był napojem dla plebsu, a on pochodził z wyższych sfer, więc nim pogardzał. Obecnie największym producentem cydru na świecie jest Wielka Brytania, która wytwarza 600 milionów litrów rocznie. Cydr jest także popularnym alkoholem w Normandii i Bretanii, francuskich regionach, gdzie jest więcej sadów z jabłkami niż plantacji z winogronami. Natomiast Hiszpania ma swojego „Sidra” słynną Asturias. Miejscowi nawet mają specjalne sposoby nalewania tego napoju, który polega na tym, by z dużej wysokości wlać cydr do szklanki. W północnej Hiszpanii barmani doszli do takiej wprawy, że potrafią nawet zza pleców nalać szklankę sidry.
Inspiracja Kwestia Smaku
2 polędwiczki wieprzowe
3 szalotki
2 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cydru
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
czarny pieprz
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
kopytka (przepis)
1. Gotujemy ziemniaki na kopytka i postępujemy zgodnie z przepisem
2. Polędwiczki obieramy ze wszystkich białych błon, kroimy na 1,5 cm plastry, rozpłaszczamy dłonią, solimy i doprawiamy pieprzem
3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, obtaczamy w brązowym cukrze
4. Szalotki siekamy w drobną kosteczkę
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy oprószone cukrem jabłka i karmelizujemy na dużym ogniu, powinny nabrać złotej barwy ze wszystkich stron, następnie zdejmujemy z ognia
6. Na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, układamy po kilka polędwiczek i smażymy ok 1 i 1/2 min z każdej strony, nie smażmy zbyt dużo kawałków polędwicy na raz bo zacznie się gotować zamiast smażyć, usmażone porcje mięsa odkładamy na talerz
7. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy również cebulkę, kiedy się zeszkli dokładamy usmażone mięso, zalewamy całość octem jabłkowym, gotujemy chwilkę, następnie dolewamy śmietankę i cydr, dorzucamy listki tymianku, gotujemy ok 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje, do mięsa dokładamy jabłka, podajemy z kopytkami
Inspiracja Kwestia Smaku
Składniki na ok 4 porcjeCzas przygotowania: 25 min
2 polędwiczki wieprzowe
3 szalotki
2 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cydru
1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego
czarny pieprz
3 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
Do podania
kopytka (przepis)
Przygotowanie:
1. Gotujemy ziemniaki na kopytka i postępujemy zgodnie z przepisem
2. Polędwiczki obieramy ze wszystkich białych błon, kroimy na 1,5 cm plastry, rozpłaszczamy dłonią, solimy i doprawiamy pieprzem
3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne, obtaczamy w brązowym cukrze
4. Szalotki siekamy w drobną kosteczkę
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy oprószone cukrem jabłka i karmelizujemy na dużym ogniu, powinny nabrać złotej barwy ze wszystkich stron, następnie zdejmujemy z ognia
6. Na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju, układamy po kilka polędwiczek i smażymy ok 1 i 1/2 min z każdej strony, nie smażmy zbyt dużo kawałków polędwicy na raz bo zacznie się gotować zamiast smażyć, usmażone porcje mięsa odkładamy na talerz
7. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy również cebulkę, kiedy się zeszkli dokładamy usmażone mięso, zalewamy całość octem jabłkowym, gotujemy chwilkę, następnie dolewamy śmietankę i cydr, dorzucamy listki tymianku, gotujemy ok 3 minuty aż sos lekko zgęstnieje, do mięsa dokładamy jabłka, podajemy z kopytkami
"Wszyscy myślą że pijam piwo, lecz w rzeczywistości wolę cydr" Książe William



Komentarze
Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam serdecznie!