Przejdź do głównej zawartości

Smażony kurczak z sałatką coleslaw

Pytając kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych o danie, które mogłoby stanowić kwintesencje amerykańskiego Południa, usłyszymy: smażony kurczak. Każdy kucharz w tym regionie twierdzi, że ma swoją recepturę na tę fundamentalną potrawę , jednak w jednej strawie wszyscy są jednomyślni: skórka musi być chrupiąca, a środek wilgotny. Do kurczaka proponuje sos barbecue z tego przepisu oraz frytki, zapraszam na domowe KFC, o niebo lepsze.





Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min smażenie + 12 godzin marynowanie



8 kawałków kurczaka bez skóry
 (skrzydełka, podudzia, uda, piersi)
1/2 szklanki soli morskiej
1/4 szklanki cukru
500 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki sosu tabasco
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 szklanki oleju roślinnego












Sałatka


1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 garście posiekanych orzechów pekan
szklanka maślanki
szklanka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Kawałki kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry, w dużej misce mieszamy 2 l wody z solą i cukrem, kiedy się rozpuszczą wkładamy kawałki kurczaka do zalewy, obciążamy żeby wszystkie kawałki były zanurzone w płynie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin lub nawet na całą dobę
2. W misce mieszamy maślankę z jajkiem i sosem tabasco, wyjmujemy kurczaka z zalewy i wkładamy do maślanki, odstawiać na ok 15 minut
3. Na talerzu mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, dodajemy paprykę w proszku, czosnek i cebulę, łyżeczką soli i łyżeczkę pieprzu
4. Wyjmujemy kawałki kurczaka z maślanki, czekamy aż nadmiar maślanki spłynie, obtaczamy każdy kawałek w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy na ok 10 minut, następnie ponownie obtaczamy w maślance i znów w mące, odkładamy
5. W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażymy kurczaka partiami ok 12 minut  na średnim ogniu, kurczak powinien być złoty, następnie obracamy, przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut, obracamy jeszcze raz i smażymy ok 8-10 minut aż  będzie miało złotobrązową skórkę, a mięso w środku będzie upieczone
6. Mięso przenosimy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
7. Coleslaw - kapustę obieramy z wierzchni liści, wykrawamy głąb, siekamy drobniutko, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, łodygi selera kroimy w niezbyt cienkie plasterki, orzechy grubo siekamy, maślankę mieszamy z majonezem, octem jabłkowym, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wierzch posypujemy siekanymi orzechami

Smażony kurczak w południowym stylu! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

mama chlopakow pisze…
Zrobiłam dziś i faktycznie pyszny. Niestety panierka mi spadała i trochę jak dla mnie za "ciężki". Dzięki za przepis.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.