Przejdź do głównej zawartości

Smażony kurczak z sałatką coleslaw

Pytając kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych o danie, które mogłoby stanowić kwintesencje amerykańskiego Południa, usłyszymy: smażony kurczak. Każdy kucharz w tym regionie twierdzi, że ma swoją recepturę na tę fundamentalną potrawę , jednak w jednej strawie wszyscy są jednomyślni: skórka musi być chrupiąca, a środek wilgotny. Do kurczaka proponuje sos barbecue z tego przepisu oraz frytki, zapraszam na domowe KFC, o niebo lepsze.





Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min smażenie + 12 godzin marynowanie



8 kawałków kurczaka bez skóry
 (skrzydełka, podudzia, uda, piersi)
1/2 szklanki soli morskiej
1/4 szklanki cukru
500 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki sosu tabasco
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 szklanki oleju roślinnego












Sałatka


1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 garście posiekanych orzechów pekan
szklanka maślanki
szklanka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Kawałki kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry, w dużej misce mieszamy 2 l wody z solą i cukrem, kiedy się rozpuszczą wkładamy kawałki kurczaka do zalewy, obciążamy żeby wszystkie kawałki były zanurzone w płynie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin lub nawet na całą dobę
2. W misce mieszamy maślankę z jajkiem i sosem tabasco, wyjmujemy kurczaka z zalewy i wkładamy do maślanki, odstawiać na ok 15 minut
3. Na talerzu mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, dodajemy paprykę w proszku, czosnek i cebulę, łyżeczką soli i łyżeczkę pieprzu
4. Wyjmujemy kawałki kurczaka z maślanki, czekamy aż nadmiar maślanki spłynie, obtaczamy każdy kawałek w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy na ok 10 minut, następnie ponownie obtaczamy w maślance i znów w mące, odkładamy
5. W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażymy kurczaka partiami ok 12 minut  na średnim ogniu, kurczak powinien być złoty, następnie obracamy, przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut, obracamy jeszcze raz i smażymy ok 8-10 minut aż  będzie miało złotobrązową skórkę, a mięso w środku będzie upieczone
6. Mięso przenosimy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
7. Coleslaw - kapustę obieramy z wierzchni liści, wykrawamy głąb, siekamy drobniutko, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, łodygi selera kroimy w niezbyt cienkie plasterki, orzechy grubo siekamy, maślankę mieszamy z majonezem, octem jabłkowym, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wierzch posypujemy siekanymi orzechami

Smażony kurczak w południowym stylu! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Zrobiłam dziś i faktycznie pyszny. Niestety panierka mi spadała i trochę jak dla mnie za "ciężki". Dzięki za przepis.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi