Przejdź do głównej zawartości

Smażony kurczak z sałatką coleslaw

Pytając kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych o danie, które mogłoby stanowić kwintesencje amerykańskiego Południa, usłyszymy: smażony kurczak. Każdy kucharz w tym regionie twierdzi, że ma swoją recepturę na tę fundamentalną potrawę , jednak w jednej strawie wszyscy są jednomyślni: skórka musi być chrupiąca, a środek wilgotny. Do kurczaka proponuje sos barbecue z tego przepisu oraz frytki, zapraszam na domowe KFC, o niebo lepsze.





Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min smażenie + 12 godzin marynowanie



8 kawałków kurczaka bez skóry
 (skrzydełka, podudzia, uda, piersi)
1/2 szklanki soli morskiej
1/4 szklanki cukru
500 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki sosu tabasco
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 szklanki oleju roślinnego












Sałatka


1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 garście posiekanych orzechów pekan
szklanka maślanki
szklanka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Kawałki kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry, w dużej misce mieszamy 2 l wody z solą i cukrem, kiedy się rozpuszczą wkładamy kawałki kurczaka do zalewy, obciążamy żeby wszystkie kawałki były zanurzone w płynie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin lub nawet na całą dobę
2. W misce mieszamy maślankę z jajkiem i sosem tabasco, wyjmujemy kurczaka z zalewy i wkładamy do maślanki, odstawiać na ok 15 minut
3. Na talerzu mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, dodajemy paprykę w proszku, czosnek i cebulę, łyżeczką soli i łyżeczkę pieprzu
4. Wyjmujemy kawałki kurczaka z maślanki, czekamy aż nadmiar maślanki spłynie, obtaczamy każdy kawałek w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy na ok 10 minut, następnie ponownie obtaczamy w maślance i znów w mące, odkładamy
5. W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażymy kurczaka partiami ok 12 minut  na średnim ogniu, kurczak powinien być złoty, następnie obracamy, przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut, obracamy jeszcze raz i smażymy ok 8-10 minut aż  będzie miało złotobrązową skórkę, a mięso w środku będzie upieczone
6. Mięso przenosimy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
7. Coleslaw - kapustę obieramy z wierzchni liści, wykrawamy głąb, siekamy drobniutko, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, łodygi selera kroimy w niezbyt cienkie plasterki, orzechy grubo siekamy, maślankę mieszamy z majonezem, octem jabłkowym, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wierzch posypujemy siekanymi orzechami

Smażony kurczak w południowym stylu! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

mama chlopakow pisze…
Zrobiłam dziś i faktycznie pyszny. Niestety panierka mi spadała i trochę jak dla mnie za "ciężki". Dzięki za przepis.

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…