Pytając kogokolwiek w Stanach Zjednoczonych o danie, które mogłoby stanowić kwintesencje amerykańskiego Południa, usłyszymy: smażony kurczak. Każdy kucharz w tym regionie twierdzi, że ma swoją recepturę na tę fundamentalną potrawę , jednak w jednej strawie wszyscy są jednomyślni: skórka musi być chrupiąca, a środek wilgotny. Do kurczaka proponuje sos barbecue z tego przepisu oraz frytki, zapraszam na domowe KFC, o niebo lepsze.
Składniki na ok 4 porcje
8 kawałków kurczaka bez skóry
(skrzydełka, podudzia, uda, piersi)
1/2 szklanki soli morskiej
1/4 szklanki cukru
500 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki sosu tabasco
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 garście posiekanych orzechów pekan
szklanka maślanki
szklanka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
1. Kawałki kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry, w dużej misce mieszamy 2 l wody z solą i cukrem, kiedy się rozpuszczą wkładamy kawałki kurczaka do zalewy, obciążamy żeby wszystkie kawałki były zanurzone w płynie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin lub nawet na całą dobę
2. W misce mieszamy maślankę z jajkiem i sosem tabasco, wyjmujemy kurczaka z zalewy i wkładamy do maślanki, odstawiać na ok 15 minut
3. Na talerzu mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, dodajemy paprykę w proszku, czosnek i cebulę, łyżeczką soli i łyżeczkę pieprzu
4. Wyjmujemy kawałki kurczaka z maślanki, czekamy aż nadmiar maślanki spłynie, obtaczamy każdy kawałek w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy na ok 10 minut, następnie ponownie obtaczamy w maślance i znów w mące, odkładamy
5. W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażymy kurczaka partiami ok 12 minut na średnim ogniu, kurczak powinien być złoty, następnie obracamy, przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut, obracamy jeszcze raz i smażymy ok 8-10 minut aż będzie miało złotobrązową skórkę, a mięso w środku będzie upieczone
6. Mięso przenosimy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
7. Coleslaw - kapustę obieramy z wierzchni liści, wykrawamy głąb, siekamy drobniutko, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, łodygi selera kroimy w niezbyt cienkie plasterki, orzechy grubo siekamy, maślankę mieszamy z majonezem, octem jabłkowym, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wierzch posypujemy siekanymi orzechami
Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min smażenie + 12 godzin marynowanie
8 kawałków kurczaka bez skóry
(skrzydełka, podudzia, uda, piersi)
1/2 szklanki soli morskiej
1/4 szklanki cukru
500 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki sosu tabasco
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 i 1/2 szklanki oleju roślinnego
Sałatka
1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 garście posiekanych orzechów pekan
szklanka maślanki
szklanka majonezu
1 łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kawałki kurczaka płuczemy, obieramy ze skóry, w dużej misce mieszamy 2 l wody z solą i cukrem, kiedy się rozpuszczą wkładamy kawałki kurczaka do zalewy, obciążamy żeby wszystkie kawałki były zanurzone w płynie, odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin lub nawet na całą dobę
2. W misce mieszamy maślankę z jajkiem i sosem tabasco, wyjmujemy kurczaka z zalewy i wkładamy do maślanki, odstawiać na ok 15 minut
3. Na talerzu mieszamy mąkę kukurydzianą i pszenną, dodajemy paprykę w proszku, czosnek i cebulę, łyżeczką soli i łyżeczkę pieprzu
4. Wyjmujemy kawałki kurczaka z maślanki, czekamy aż nadmiar maślanki spłynie, obtaczamy każdy kawałek w mące i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy na ok 10 minut, następnie ponownie obtaczamy w maślance i znów w mące, odkładamy
5. W szerokim rondlu rozgrzać olej, smażymy kurczaka partiami ok 12 minut na średnim ogniu, kurczak powinien być złoty, następnie obracamy, przykrywamy i smażymy kolejne 10 minut, obracamy jeszcze raz i smażymy ok 8-10 minut aż będzie miało złotobrązową skórkę, a mięso w środku będzie upieczone
6. Mięso przenosimy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
7. Coleslaw - kapustę obieramy z wierzchni liści, wykrawamy głąb, siekamy drobniutko, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, łodygi selera kroimy w niezbyt cienkie plasterki, orzechy grubo siekamy, maślankę mieszamy z majonezem, octem jabłkowym, doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wierzch posypujemy siekanymi orzechami
Smażony kurczak w południowym stylu!



Komentarze