Przejdź do głównej zawartości

Frytki

Prawdopodobnie wywodzą się z Belgii, choć zarówno Francuzi jak i Belgowie szczycą się tymi ziemniakami smażonymi w głębokim tłuszczu. W połowie XIX wieku uliczni sprzedawcy smażyli pokrojone ziemniaki w kadziach zawierających gorący tłuszcz. Niektórzy twierdzą, że był to tłuszcz koński, na którym frytki wychodziły najlepiej.






Składniki na 4-6 porcjiCzas przygotowania: 1-3 godziny moczenie + 30 min smażenie


1 kg ziemniaków odmiany Augusta lub Jelly
ok 2-3 l oleju rzepakowego
Sól


















Przygotowanie:


1. Ziemniaki odbieramy i kroimy w plastry o gr 6-12 mm następnie kroimy równe, proste frytki
2. Ziemniaki umieszczamy w dużej misce i zalewamy osoloną wodą, pozostawiamy tak na 1-3 godzin, następnie osuszamy przed smażeniem
3. Do szerokiego rondla wlewamy olej, na wysokość ok 10-13 cm i dobrze rozgrzewamy, wrzucamy frytki partiami, jeśli wrzucicie za dużo to obniży się temperatura oleju i frytki wchłoną go zbyt dużo 
4. Frytki smażymy ok 5-6 minut, należy je raz przemieszać
5. Frytki wyjmujemy kiedy są wciąż blade i woskowe, odkładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy ok 5 minut, można nawet do 1 godziny
6. Pierwsze smażenie zabezpiecza frytki przed wchłanianiem oleju, drugie nadaje im chrupkości
7. Przed podaniem wrzucamy frytki ponownie na rozgrzanym olej i smażymy partiami 
7. Posypujemy solą i podajemy gorące, wedle uznania z majonezem lub ketchupem

Domowe frytki, którym nikt się nie oprze! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Beata pisze…
jakie smakowite! Frytki to dla mnie najlepsze wydanie ziemniaka - unikam ale uwielbiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.