Przejdź do głównej zawartości

Frytki

Prawdopodobnie wywodzą się z Belgii, choć zarówno Francuzi jak i Belgowie szczycą się tymi ziemniakami smażonymi w głębokim tłuszczu. W połowie XIX wieku uliczni sprzedawcy smażyli pokrojone ziemniaki w kadziach zawierających gorący tłuszcz. Niektórzy twierdzą, że był to tłuszcz koński, na którym frytki wychodziły najlepiej.






Składniki na 4-6 porcjiCzas przygotowania: 1-3 godziny moczenie + 30 min smażenie


1 kg ziemniaków odmiany Augusta lub Jelly
ok 2-3 l oleju rzepakowego
Sól


















Przygotowanie:


1. Ziemniaki odbieramy i kroimy w plastry o gr 6-12 mm następnie kroimy równe, proste frytki
2. Ziemniaki umieszczamy w dużej misce i zalewamy osoloną wodą, pozostawiamy tak na 1-3 godzin, następnie osuszamy przed smażeniem
3. Do szerokiego rondla wlewamy olej, na wysokość ok 10-13 cm i dobrze rozgrzewamy, wrzucamy frytki partiami, jeśli wrzucicie za dużo to obniży się temperatura oleju i frytki wchłoną go zbyt dużo 
4. Frytki smażymy ok 5-6 minut, należy je raz przemieszać
5. Frytki wyjmujemy kiedy są wciąż blade i woskowe, odkładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy ok 5 minut, można nawet do 1 godziny
6. Pierwsze smażenie zabezpiecza frytki przed wchłanianiem oleju, drugie nadaje im chrupkości
7. Przed podaniem wrzucamy frytki ponownie na rozgrzanym olej i smażymy partiami 
7. Posypujemy solą i podajemy gorące, wedle uznania z majonezem lub ketchupem

Domowe frytki, którym nikt się nie oprze! 







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Beata pisze…
jakie smakowite! Frytki to dla mnie najlepsze wydanie ziemniaka - unikam ale uwielbiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.