Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z żurawiną i pistacjami

Zawód charcutier (wędliniarza) sięga średniowiecza, kiedy każdy rzeźnik musiał znać sposoby na konserwowanie mięsa i przechowywanie swoich wyrobów prze dłuższy czas. Tak powstały znane do dzisiaj produkty paryskich charcuterie: saucisson czy jambon fumé. W całym Paryżu prawie na każdej ulicy można znaleźć wędliniarnię, która oferuje najrozmaitsze szynki, pasztety, kiełbasy i inne wędliny. Charcuterie prawie zawsze prezentują szeroką gamę pasztetów, mielone lub siekane mięsa, drób i owoce morza oraz terrine, jak również pasztety noszące nazwę od naczyń w których były przyrządzane. Obok nich znajdziemy rillettes (patrz przepis) czyli pasty do smarowania z mielonej wieprzowiny albo kaczki, gęsi lub kurczaka czy indyka, a także galantyny, faszerowany drób i mięso w galaretce.
W Francji formy do pasztetów wykłada się cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku. Pasztety wytwarzało się już w średniowieczu, mianem tym określano przyprawione i marynowane mięso, ryby lub drób w cieście podawane głównie na ciepło. Dziś taki rodzaj potrawy określany jest jako terrine. Zapraszam zatem do mojej prywatnej Charcuterie na pasztet z pistacjami i żurawinowym chutneyem.





Składniki na dwie keksówki o wymiarach 25 cm/9cm
Czas przygotowania: 60 min + 30 min pieczenie



300 g surowego boczku
240 g cebuli
1 kg g łopatki wieprzowej
200 g wątróbek kurzych
4 liście laurowe
6 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
4 kromki chleba
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
4 jaja
300 ml kwaśnej śmietany 18%
140 ml koniaku
160 g obranych pistacji
100 g mrożonej lub świeżej żurawiny
140 g pancetty pokrojonej w cienkie plasterki










Chutney


3 duże jabłka
150 g czerwonej cebuli
2 łyżka oliwy z oliwek
6 łyżki jasnego brązowego cukru
8 łyżek octu winnego z czerwonego wina
300 g mrożonej  lub świeżej żurawiny
sól, pieprz



Przygotowanie:


1. W szerokim rondlu podsmażamy posiekaną cebulę i boczek
2. Mięso myjemy, odcinamy mocno poprzerastane części mięsa, kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i boczku
3. Do mięsa dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, dusimy pod przykryciem do miękkości
4. Do miękkiej wieprzowiny dodajemy sparzone wrzątkiem wątróbki i pokrojone w kostkę kawałki chleba, doprawiamy solą, młotkowanym pieprzem i sproszkowaną gałką muszkatołową
5. Całość studzimy, w miarę możliwości usuwamy liście laurowe i ziele angielskie i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa
6. Do zmielonego mięsa dodajemy jaja, śmietanę i koniak, mieszamy dłonią, na koniec dodajemy obrane i grubo siekane pistacje i żurawiną
7. Na dno foremek układamy cieniutkie plasterki pancetty, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zagotowujemy wodę w czajniku
8. Przygotowaną masę przekładamy do foremek, dobrze ubijamy dłonią i wstawiamy do szerszej i głębokiej blachy do pieczenia, na dno której wlewamy wodę, na tyle żeby sięgała mniej więcej do połowy wysokości foremek, pieczemy pok 30 minut
9. Chutney - jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy, w rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, kiedy zmięknie dodajemy pokrojone jabłka, cukier, sól, pieprz i ocet, gotujemy bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gdyby chutney zbyt mocno się redukował dolewamy odrobinę wody. Kiedy jabłka zmiękną, dodajemy  żurawinę i gotujemy jeszcze ok 15 minut, odstawiamy z ognia
10. Upieczony pasztet kroimy w plastry i podajemy z chutneyem
11. Do pasztetu doskonale pasują bajgle( z tego przepisu )

Na mniejszy i większy apatyt - doskonały pasztet z słodko-kwaśnych chutneyem!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.