Przejdź do głównej zawartości

Bajgle

Zimowe popołudnie, słońce kładzie się blaskiem na kolorowych murach ulicy Nadwiślańskiej. Rozświetlając tym samym szyldy sklepowe "Benjamin Holcer - stolarz", "Stanisław Nowak - sklep spożywczy", "Szymon Kać - krawiec" przechadzając się wzdłuż wystaw sklepowych dochodzę do maleńkiej piekarni na rogu ulicy. Unoszący się z niej zapach miesza się z mroźnym, rześkim powietrzem. Nie dając się zbytnio kusić widokowi przaśnych chlebów wyłożonych w wiklinowych koszach na wystawie, wchodzę do środka. Nad głową delikatnie zadzwonił dzwoneczek. Zza lady wita mnie szeroki uśmiech sprzedawcy, jego długie czarne pejsy i sowity zarost rozświetlają śnieżno białe zęby. "Szalom" - dobiega do mych zmarzniętych uszu, "Szalom" - odpowiadam, " Na co mamy dzisiaj ochotę?", omiatam wzrokiem bochenki chleba kiedy nagle zza zaplecza wyłania się urocza dziewczyna, dzierżąc w dłoniach drewnianą tacę z rumianymi i błyszczącymi bajglami, których zapach zaczyna niebezpiecznie drażnić moje nozdrza, "poproszę 6 sztuk", "Jeszcze gorące - odpowiada sprzedawca". Płacąc, naciskając czapkę na uszy, żegnając się z uśmiechem i obietnicą najsmaczniejszego śniadania, opuszczam moje ulubione miejsce w Kazimierzu. Dziś będzie dobry dzień - słodkawe, chrupiące, rumiane bajgle, śmietankowe, wiejskie masło i domowa konfitura z jabłek, miodu i wanilii....






Składniki na 15 szt
Czas przygotowania: 30 min + 1 1/2 h  wyrastanie + 15 min pieczenie




1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży instant lub 15 g świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
500 ml ciepłej wody lub trochę więcej
2 łyżki cukru (do gotowania bajgli)





















Przygotowanie:



1. Mąkę mieszamy z solą i suszonymi (lub świeżymi pokruszonymi i rozpuszczonymi w 2 łyżkach wody),  cukier i olej dodajemy do wody, robimy wgłębienie w mące i wlewamy olej z wodą, mieszamy łopatką drewniana lub mikserem wyposażonym w mieszadło hakowe, wyrabiamy ok 10 minut, ciasto będzie dość suche i trudne w obróbce, ale przestańcie wyrabiać dopiero kiedy będzie elastyczne i gładkie, można dolać trochę wody
2. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i  pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę
3. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, wyrabiamy chwilę na blacie i kroimy na 3 części, z każdej formujemy wałek, każdy  kroimy na 5 części, w dłoniach formujemy z nich kuleczki, a następnie ponownie  wałeczki ;) można zatrudnić dzieci, zwijamy wałeczki do środka, w pierścień, zlepiając ze sobą końce, dość mocno
4. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, przygotowujemy dwie blachy do pieczenia, wykładając jej pergaminem
5. Bajgle przykrywamy i odstawiamy na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia
6. Zagotowujemy wodę, słodzimy 2 łyżkami cukru, kiedy bajgle wyrosną, wrzucamy na gotującą się wodę po 4 sztuki, gotujemy ok 1 minuty, obracamy na drugą stronę po 1/2 minucie gotowania, wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na przygotowanych blachach, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, aż będą błyszczące i złotobrązowe.

Niezbyt pracochłonne, neutralne w smaku żydowskie pieczywo!











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler