Postanowiłam połączyć kilka ulubionych przeze mnie elementów w jedną doskonałą całość, a właściwie w ciekawą przekąskę, przyrządzaną niekoniecznie tylko na okoliczność przyjęcia, gdyż konsumowana we dwoje na kanapie przy dobrym filmie smakuje wyśmienicie. Nie wyobrażam sobie kuchni bez serów, dobrego pieczywa (własnego wypieku), suszonych pomidorów i czosnku. Znalazłabym jeszcze kilka składników, od których jestem mocno uzależniona, ale te, poza czekoladą, przychodzą mi na myśl jako pierwsze. Owiany już romantyczno-historyczną legendą camembert, łączy się z intensywnym smakiem pomidorów, a zanurzana w nim włoska focaccia z piekielnie pikantnymi drobinkami, zwieńcza dzieło. Jeśli jesteście fanami pikantnego jedzenia to może zainteresuje Was również spaghetti puttanesca (patrz przepis). Tymczasem oddaję się lubieżnej konsumpcji w okowach dreszczowca, przytulnego pledu i kilku poduszek.
Składniki na 2 porcje
225 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
160 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 posiekanej małej cebuli
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
1 drobno posiekana papryczka chilli
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli gruboziarnistej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 sery camembert w drewnianym pudełku
pieprz
1. Do gorącej wody wsypujemy drożdże, cukier, szczyptę soli i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min żeby zaczyn dobrze się spienił
2. W dużej misce mieszamy pozostałą mąką, sól, oliwę i cały zaczyn, mieszamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy 2-4 łyżek wody, ciasto wyrabiamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na ok 1,5 h
3. Ciasto ponownie zagniatamy, formę o wymiarach 20/30 smarujemy 1 łyżką oliwy, wykładamy ciastem formę, rozciągamy ciasto aż pokryje całą powierzchnie foremki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1/2 godziny
4. Posiekany czosnek, cebulę, chilli i przyprawy łączymy z 2 łyżkami oliwy
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na wyrośnięte ciasto układamy mieszankę czosnku i cebuli z przyprawami, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni focacci i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut, wyjmujemy i kroimy za pomocą noża do pizzy
6. Zmniejszamy temperaturę piekarnik na 180 stopni
7. Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w paski, mieszamy z posiekanym czosnkiem i tymiankiem
8. Sery odwijamy z papierków, wkładamy z powrotem do pudełeczek, nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, ugniatamy pięścią, tworząc dołek, w który wkładamy mieszankę pomidorową
9. Sery wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, oprószamy pieprzem podajemy z pokrojoną focaccią
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania:20 min + 2 h wyrastanie + 15 min pieczenie
Focaccia (patrz również)
Camemberty
Przygotowanie:
Włosko-francuskie połączenie sprawdza się doskonale!



Komentarze