Przejdź do głównej zawartości

Camembert z suszonymi pomidorami i focaccią puttanesca

Postanowiłam połączyć kilka ulubionych przeze mnie elementów w jedną doskonałą całość, a właściwie w ciekawą przekąskę, przyrządzaną niekoniecznie tylko na okoliczność przyjęcia, gdyż konsumowana we dwoje na kanapie przy dobrym filmie smakuje wyśmienicie. Nie wyobrażam sobie kuchni bez serów, dobrego pieczywa (własnego wypieku), suszonych pomidorów i czosnku. Znalazłabym jeszcze kilka składników, od których jestem mocno uzależniona, ale te, poza czekoladą, przychodzą mi na myśl jako pierwsze. Owiany już romantyczno-historyczną legendą camembert, łączy się z intensywnym smakiem pomidorów, a zanurzana w nim włoska focaccia z piekielnie pikantnymi drobinkami, zwieńcza dzieło. Jeśli jesteście fanami pikantnego jedzenia to może zainteresuje Was również spaghetti puttanesca (patrz przepis). Tymczasem oddaję się lubieżnej konsumpcji w okowach dreszczowca, przytulnego pledu i kilku poduszek.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania:20 min + 2 h wyrastanie + 15 min pieczenie


Focaccia (patrz również)


225 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
160 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżka oliwy 
1/2 łyżeczki soli
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 posiekanej małej cebuli
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
1 drobno posiekana papryczka chilli
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli gruboziarnistej 










Camemberty


1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 sery camembert w drewnianym pudełku
pieprz


Przygotowanie:



1. Do gorącej wody wsypujemy drożdże, cukier, szczyptę soli i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min żeby zaczyn dobrze się spienił
2. W dużej misce mieszamy pozostałą mąką, sól, oliwę i cały zaczyn, mieszamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy 2-4 łyżek wody, ciasto wyrabiamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na ok 1,5 h 
3. Ciasto ponownie zagniatamy, formę o wymiarach 20/30 smarujemy 1 łyżką oliwy, wykładamy ciastem formę, rozciągamy ciasto aż pokryje całą powierzchnie foremki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1/2 godziny
4. Posiekany czosnek, cebulę, chilli i przyprawy łączymy z 2 łyżkami oliwy
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na wyrośnięte ciasto układamy mieszankę czosnku i cebuli z przyprawami, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni focacci i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut, wyjmujemy i kroimy za pomocą noża do pizzy
6. Zmniejszamy temperaturę piekarnik na 180 stopni
7. Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w paski, mieszamy z posiekanym czosnkiem i tymiankiem
8. Sery odwijamy z papierków, wkładamy z powrotem do pudełeczek, nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, ugniatamy pięścią, tworząc dołek, w który wkładamy mieszankę pomidorową
9. Sery wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, oprószamy pieprzem podajemy z pokrojoną focaccią


Włosko-francuskie połączenie sprawdza się doskonale!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Camembert i suszone pomidory - świetne połączenie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
słodki kompromis pisze…
rzeczywiście smakują wybornie! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler