Przejdź do głównej zawartości

Camembert z suszonymi pomidorami i focaccią puttanesca

Postanowiłam połączyć kilka ulubionych przeze mnie elementów w jedną doskonałą całość, a właściwie w ciekawą przekąskę, przyrządzaną niekoniecznie tylko na okoliczność przyjęcia, gdyż konsumowana we dwoje na kanapie przy dobrym filmie smakuje wyśmienicie. Nie wyobrażam sobie kuchni bez serów, dobrego pieczywa (własnego wypieku), suszonych pomidorów i czosnku. Znalazłabym jeszcze kilka składników, od których jestem mocno uzależniona, ale te, poza czekoladą, przychodzą mi na myśl jako pierwsze. Owiany już romantyczno-historyczną legendą camembert, łączy się z intensywnym smakiem pomidorów, a zanurzana w nim włoska focaccia z piekielnie pikantnymi drobinkami, zwieńcza dzieło. Jeśli jesteście fanami pikantnego jedzenia to może zainteresuje Was również spaghetti puttanesca (patrz przepis). Tymczasem oddaję się lubieżnej konsumpcji w okowach dreszczowca, przytulnego pledu i kilku poduszek.





Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania:20 min + 2 h wyrastanie + 15 min pieczenie


Focaccia (patrz również)


225 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
160 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżka oliwy 
1/2 łyżeczki soli
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 posiekanej małej cebuli
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
1 drobno posiekana papryczka chilli
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli gruboziarnistej 










Camemberty


1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
2 sery camembert w drewnianym pudełku
pieprz


Przygotowanie:



1. Do gorącej wody wsypujemy drożdże, cukier, szczyptę soli i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min żeby zaczyn dobrze się spienił
2. W dużej misce mieszamy pozostałą mąką, sól, oliwę i cały zaczyn, mieszamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy 2-4 łyżek wody, ciasto wyrabiamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na ok 1,5 h 
3. Ciasto ponownie zagniatamy, formę o wymiarach 20/30 smarujemy 1 łyżką oliwy, wykładamy ciastem formę, rozciągamy ciasto aż pokryje całą powierzchnie foremki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1/2 godziny
4. Posiekany czosnek, cebulę, chilli i przyprawy łączymy z 2 łyżkami oliwy
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na wyrośnięte ciasto układamy mieszankę czosnku i cebuli z przyprawami, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni focacci i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut, wyjmujemy i kroimy za pomocą noża do pizzy
6. Zmniejszamy temperaturę piekarnik na 180 stopni
7. Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w paski, mieszamy z posiekanym czosnkiem i tymiankiem
8. Sery odwijamy z papierków, wkładamy z powrotem do pudełeczek, nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do końca, ugniatamy pięścią, tworząc dołek, w który wkładamy mieszankę pomidorową
9. Sery wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut, oprószamy pieprzem podajemy z pokrojoną focaccią


Włosko-francuskie połączenie sprawdza się doskonale!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Camembert i suszone pomidory - świetne połączenie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
słodki kompromis pisze…
rzeczywiście smakują wybornie! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.