Przejdź do głównej zawartości

Focaccia z cukinią


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Chleb pod różnymi postaciami jest jedzony we wszystkich zakątkach Świata. Pojawia się na stole przez cały dzień, na śniadanie maczany w jogurcie, na lunch podawany z różnorodnymi dodatkami, do popołudniowej herbaty smarowany dżemem, a na obiad w smakowitym towarzystwie duszonego mięsa. Począwszy od najprostszego, przaśnego, płaskiego  chleba po misternie udekorowane bochenki, chleb oznacza zarówno pożywienie, jak i świętowanie. Można podawać różne warianty focacci, posypując wierzch posiekanymi ziołami, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami lub serem, zerknij również (tutaj)




Składniki na foremkę o wymiarach 20/30 cm

Czas przygotowania: 30 min + 2 h wyrastanie + 15 min pieczenie


Ciasto

225 g maki pszennej
7 g drożdży instant
160 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy 
1/2 łyżeczki soli

Farsz 

1 cukinia
250 g sera z niebieską pleśnią
1 papryczka chili
sól gruboziarnista, pieprz
oliwa z oliwek
pęczek bazylii

Przygotowanie:

1. Do gorącej wody wsypujemy drożdże, cukier, szczyptę soli i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 min żeby zaczyn dobrze się spienił
2. W dużej misce mieszamy pozostałą mąką, sól, oliwę i cały zaczyn, mieszamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy 2-4 łyżek wody, ciasto wyrabiamy ok 10 minut, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na ok 1,5 h 
3. Ciasto ponownie zagniatamy, formę o wymiarach 20/30 smarujemy oliwą, wykładamy ciastem formę, rozciągamy ciasto aż pokryje całą powierzchnie foremki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1/2 godziny
4. Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, chili przekrawamy na pól, pozbywamy się pestek i siekamy papryczkę w paseczki
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na wyrośnięte ciasto układamy pokruszony ser pleśniowy, posypujemy siekanym chili, przykrywamy plasterkami cukinii, posypujemy pieprzem młotkowanym i gruboziarnistą solą, skrapiamy oliwa i pieczemy ok 20 minut 
6. Podajemy na ciepło, udekorowane listkami bazylii 

Włoska focaccia z serem blue, cukinią i ostrym chili! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.