Przejdź do głównej zawartości

Chleb z oliwkami i pomidorami


sklep Laptopy HP sony asus samsung





Jest wczesny, chłodny poranek, miasto budzi się do życia, mijamy zamiatacza ulic - śmieszny pan - zawsze pogwizduje sobie pod nosem i mruga do mnie okiem kiedy go mijamy. Zmierzamy w stronę parku, to znaczy "małpiego gaju", do dziś nie mam pojęcia kto tak nazwał to miejsce. W bucie uwiera mnie niewielki kamyk, więc kuśtykam lekko, ale nie ma czasu na przystanki, spieszymy się - siostra zaprowadza mnie do przedszkola, jak co dzień podążamy ta samą trasą, za chwilę będziemy mijać piekarnię, skąd unosi się najcudowniejszy zapach pieczywa jaki znam, to tutaj sprzedają najsmaczniejsze bagietki w mieście. Zatrzymujemy się na chwilę, siostra kupuje jedną, łamie na pół i człapiemy dalej, ale już się nie śpieszymy, tracimy poczucie czasu zatapiając zęby w chrupiącej skórce gorącej bagietki....




























Składniki na 2 duże chlebki

Czas przygotowania: 20 min + 4 h wyrastanie + 25 min pieczenie


Ciasto


1 i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka wcześniej ugotowanych tłuczonych ziemniaków
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżeczki soli


Na wierzch


2 średnie pomidory
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
sól gruboziarnista


Przygotowanie:


1. Do malaksera, wlewamy wodę i wsypujemy drożdże. odstawiamy na 2 minuty, dodajemy utłuczone zimne ziemniaki i oliwę, mieszamy kilkakrotnie, następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, potrwa to ok 5 minut
2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, lub na 12 godzin do lodówki, ciasto powinno podwoić swoją objętość, nie przejmujcie się konsystencją ciasta, będzie bardzo kleista
3. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy je na podsypana mąką stolnicę i dzielmy na dwie części, z jednej tworzymy płaski dysk i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozciągamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut, drugą część możecie przechować w lodówce do następnego dnia i zrobić z niej chrupiące paluchy (przepis podam już wkrótce) lub zróbcie dwa chlebki, z dowolnymi dodatkami np. parmezanem i bazylią ;)
4. Pomidory kroimy w nieduża kostkę, wcześniej usuwamy szypułki, oliwki przekrawamy na 4 części
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
6. Na wyrośnięty placek niedbale rozrzucamy pomidory i oliwki, lekko je wciskając w ciasto, posypujemy posiekanym rozmarynem i gruboziarnistą sola, polewamy odrobina oliwy i wstawiamy do piekarnika na ok 25 - 30 minut

Doskonała przekąska na piknik lub spacer!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.