Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti Puttanesca - Włochy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Drodzy czytelnicy Słodkiego Kompromisu, niechaj Was nie zdziwi makaronowe szaleństwo na jego stronach, gdyż blog postanowił stanąć w szranki z konkurencją i wziąć udział w makaronowym konkursie organizowanym przez portal Durszlak. Dziś rozpoczęłam swoją kulinarną podróż w kolebce makaronu, czyli ukochanej przeze mnie słonecznej Italii, podróż będę kontynuować prze następne kilka dni, zmagając się z różnego rodzaju makaronowymi wyrobami, starając się je połączyć z lokalnymi produktami, charakterystycznymi dla danego kraju. Trasa, niczym pappardelle, będzie wiła się przez sąsiednie kraje aż do Polski, a Wy będziecie mogli sprawdzać moje wariacje na temat makaronu w swoich kuchniach. Liczę na dobrą zabawę i odkrywanie nowych smaków, jak również na dobre myśli ze strony moich Fanów i trzymane przez Was kciuki. A zatem - Viva la pasta! Zaczynam od klasycznego Spaghetti Puttanescca, neapolitańskiego sosu, którego nazwa pochodzi od włoskiego słowa puttana (dziwka), prawdopodobnie od ostrego i pikantnego smaku. 

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min


1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli
6 filecików anchois
100 g wydrylowanych czarnych oliwek 
2 łyżki kaparów
1 kg dojrzałych pomidorów
200 g spaghetti
ser pecorino



Przygotowanie:


1. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekane papryczki chilli i czosnek, smażymy chwilkę, nie rumienimy czosnku, odstawiamy z ognia, dodajemy fileciki anchois i smażymy na średnim ogniu aż anchois się zupełnie rozpuszczą, dodajemy odsączone kapary, oliwki pokrojone w większe kawałki, pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dość duże cząstki i również dodajemy do farszu, gotujemy na średnim ogniu ok 25 minut aż sos się zredukuje, mieszamy od czasu do czasu
2. W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente, to zajmie 6 minut
3. Ugotowany i dobrze odsączony makaron wrzucamy do sosu, dobrze mieszamy i natychmiast podajemy, na talerzach oprószamy danie startym serem pecorino

Klasyczny neapolitański sos o ostrym i pikantnym smaku!  













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda przepięknie, smakuje też na pewno obłędnie.
Nazwa jak najbardziej adekwatna: ostre smaki, intensywne i mocno wymieszane :) Tak ma być!
slodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję! Smakuje faktycznie genialnie!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler