
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli
6 filecików anchois
100 g wydrylowanych czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
1 kg dojrzałych pomidorów
200 g spaghetti
ser pecorino
Przygotowanie:
1. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekane papryczki chilli i czosnek, smażymy chwilkę, nie rumienimy czosnku, odstawiamy z ognia, dodajemy fileciki anchois i smażymy na średnim ogniu aż anchois się zupełnie rozpuszczą, dodajemy odsączone kapary, oliwki pokrojone w większe kawałki, pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dość duże cząstki i również dodajemy do farszu, gotujemy na średnim ogniu ok 25 minut aż sos się zredukuje, mieszamy od czasu do czasu
2. W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente, to zajmie 6 minut
3. Ugotowany i dobrze odsączony makaron wrzucamy do sosu, dobrze mieszamy i natychmiast podajemy, na talerzach oprószamy danie startym serem pecorino
Klasyczny neapolitański sos o ostrym i pikantnym smaku!



Komentarze
Nazwa jak najbardziej adekwatna: ostre smaki, intensywne i mocno wymieszane :) Tak ma być!