Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti Puttanesca - Włochy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Drodzy czytelnicy Słodkiego Kompromisu, niechaj Was nie zdziwi makaronowe szaleństwo na jego stronach, gdyż blog postanowił stanąć w szranki z konkurencją i wziąć udział w makaronowym konkursie organizowanym przez portal Durszlak. Dziś rozpoczęłam swoją kulinarną podróż w kolebce makaronu, czyli ukochanej przeze mnie słonecznej Italii, podróż będę kontynuować prze następne kilka dni, zmagając się z różnego rodzaju makaronowymi wyrobami, starając się je połączyć z lokalnymi produktami, charakterystycznymi dla danego kraju. Trasa, niczym pappardelle, będzie wiła się przez sąsiednie kraje aż do Polski, a Wy będziecie mogli sprawdzać moje wariacje na temat makaronu w swoich kuchniach. Liczę na dobrą zabawę i odkrywanie nowych smaków, jak również na dobre myśli ze strony moich Fanów i trzymane przez Was kciuki. A zatem - Viva la pasta! Zaczynam od klasycznego Spaghetti Puttanescca, neapolitańskiego sosu, którego nazwa pochodzi od włoskiego słowa puttana (dziwka), prawdopodobnie od ostrego i pikantnego smaku. 

Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 40 min


1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 małe papryczki chilli
6 filecików anchois
100 g wydrylowanych czarnych oliwek 
2 łyżki kaparów
1 kg dojrzałych pomidorów
200 g spaghetti
ser pecorino



Przygotowanie:


1. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekane papryczki chilli i czosnek, smażymy chwilkę, nie rumienimy czosnku, odstawiamy z ognia, dodajemy fileciki anchois i smażymy na średnim ogniu aż anchois się zupełnie rozpuszczą, dodajemy odsączone kapary, oliwki pokrojone w większe kawałki, pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dość duże cząstki i również dodajemy do farszu, gotujemy na średnim ogniu ok 25 minut aż sos się zredukuje, mieszamy od czasu do czasu
2. W dużym garnku zagotowujemy osolona wodę i gotujemy makaron al dente, to zajmie 6 minut
3. Ugotowany i dobrze odsączony makaron wrzucamy do sosu, dobrze mieszamy i natychmiast podajemy, na talerzach oprószamy danie startym serem pecorino

Klasyczny neapolitański sos o ostrym i pikantnym smaku!  













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda przepięknie, smakuje też na pewno obłędnie.
Nazwa jak najbardziej adekwatna: ostre smaki, intensywne i mocno wymieszane :) Tak ma być!
slodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję! Smakuje faktycznie genialnie!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.