Przejdź do głównej zawartości

Gęś z jabłkami

Po kameralnym wigilijnym wieczorze nadchodzi pora na uroczyste, rodzinne obiady i przyjęcia. Nasze domy wypełnią się ukochanymi osobami, w centralnym miejscu salonu dumie prezentuje się pachnąca choinka, a w samym środku jadalni długi stół, nakryty białym obrusem zaprasza do siebie pachnącymi smakołykami, a dziś w roli głównej gęś - często jedzona w dniu Świętego Marcina, ja jednak widzę dla nie także doskonałą miejscówkę prze Bożonarodzeniowym stole.




Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 3-4 godzin pieczenie + 12 godzin marynowanie



1 gęś o wadze 3-4 kg
1/2 główki czosnku
3-4 winne jabłka
2 szklanki mrożonej żurawiny
1/2 szklanki wina porto
brązowy cukier
gruboziarnista sól
ziarnisty czarny pieprz
garść suszonego majeranku



















Do podania 


karmelizowane jabłka ( 3-4 szt, 2 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru)
kluski ( mogą być z tego przepisu)



Przygotowanie:


1. Z gęsi odcinamy skrzydła i szyję, przeznaczamy je na rosół, wyjmujemy również podroby, jeśli są, gęś dobrze płuczemy, suszymy na stojąco żeby cała woda wypłynęła, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i ziarnistego pieprzu ucieramy w moździerzu, powstałą mieszanką obsypujemy gęś na zewnątrz i wewnątrz
3. Czosnek miażdżymy w moździerzu, utarta pastą nacieramy gęś tylko w środku, na koniec obsypujemy całość majerankiem
4. Tak przygotowaną gęś okrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin
5. W dniu pieczenia, wyjmujemy gęś rano z lodówki, przed pieczeniem musi uzyskać temperaturę pokojową
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, gęś układamy w brytfance piersią do dołu i wstawiamy bez przykrycia do pieca na 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczmy 1 godzinę
7. Po godzinie wyjmujemy całość i odlewamy cały tłuszcz, do środka wkładamy ćwiartki jabłek (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) układamy piersią do góry, przykrywamy pokrywką  i wstawiamy do piekarnika na ok 2 godziny, utrzymując temperaturę 160 stopni, zasada: 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa
8. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i rumienimy skórkę
9. Karmelizowane jabłka - jabłek nie obieramy i nie wykrawamy gniazd nasiennych, jedynie przekrawamy ja na pół, na patelni roztapiamy cukier brązowy, kiedy utworzy się karmel, dodajemy masło, następnie połówki jabłek, przecięciem do dołu, karmelizujemy kilka minut, obracamy, przykrywamy i dusimy ok 10 minut
10. Sos żurawinowy - na rozgrzana patelnie wrzucamy 2 szklanki mrożonej żurawiny, dolewamy wino porto i mieszając dusimy ok 15 minut, dodajemy ok 2 łyżki brązowego cukru, do smaku, i mieszamy aż sos nieco odparuje i zgęstnieje, gotowy przelewamy do miseczki

Doskonała propozycja dla rodzinnych, uroczystych obiadów, nie tylko Bożonarodzeniowych!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
To porto i żurawina bardzo mnie zachęcają :)
Unknown pisze…
wyglada pysznie:)
Very impressive and festive dish. Happy New Year ^^
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję za komentarze! Thanks a lot everybody!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi