Przejdź do głównej zawartości

Gęś z jabłkami

Po kameralnym wigilijnym wieczorze nadchodzi pora na uroczyste, rodzinne obiady i przyjęcia. Nasze domy wypełnią się ukochanymi osobami, w centralnym miejscu salonu dumie prezentuje się pachnąca choinka, a w samym środku jadalni długi stół, nakryty białym obrusem zaprasza do siebie pachnącymi smakołykami, a dziś w roli głównej gęś - często jedzona w dniu Świętego Marcina, ja jednak widzę dla nie także doskonałą miejscówkę prze Bożonarodzeniowym stole.




Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 3-4 godzin pieczenie + 12 godzin marynowanie



1 gęś o wadze 3-4 kg
1/2 główki czosnku
3-4 winne jabłka
2 szklanki mrożonej żurawiny
1/2 szklanki wina porto
brązowy cukier
gruboziarnista sól
ziarnisty czarny pieprz
garść suszonego majeranku



















Do podania 


karmelizowane jabłka ( 3-4 szt, 2 łyżki masła, 2 łyżki brązowego cukru)
kluski ( mogą być z tego przepisu)



Przygotowanie:


1. Z gęsi odcinamy skrzydła i szyję, przeznaczamy je na rosół, wyjmujemy również podroby, jeśli są, gęś dobrze płuczemy, suszymy na stojąco żeby cała woda wypłynęła, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. 1 łyżeczką gruboziarnistej soli i ziarnistego pieprzu ucieramy w moździerzu, powstałą mieszanką obsypujemy gęś na zewnątrz i wewnątrz
3. Czosnek miażdżymy w moździerzu, utarta pastą nacieramy gęś tylko w środku, na koniec obsypujemy całość majerankiem
4. Tak przygotowaną gęś okrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin
5. W dniu pieczenia, wyjmujemy gęś rano z lodówki, przed pieczeniem musi uzyskać temperaturę pokojową
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, gęś układamy w brytfance piersią do dołu i wstawiamy bez przykrycia do pieca na 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczmy 1 godzinę
7. Po godzinie wyjmujemy całość i odlewamy cały tłuszcz, do środka wkładamy ćwiartki jabłek (obrane i pozbawione gniazd nasiennych) układamy piersią do góry, przykrywamy pokrywką  i wstawiamy do piekarnika na ok 2 godziny, utrzymując temperaturę 160 stopni, zasada: 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa
8. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i rumienimy skórkę
9. Karmelizowane jabłka - jabłek nie obieramy i nie wykrawamy gniazd nasiennych, jedynie przekrawamy ja na pół, na patelni roztapiamy cukier brązowy, kiedy utworzy się karmel, dodajemy masło, następnie połówki jabłek, przecięciem do dołu, karmelizujemy kilka minut, obracamy, przykrywamy i dusimy ok 10 minut
10. Sos żurawinowy - na rozgrzana patelnie wrzucamy 2 szklanki mrożonej żurawiny, dolewamy wino porto i mieszając dusimy ok 15 minut, dodajemy ok 2 łyżki brązowego cukru, do smaku, i mieszamy aż sos nieco odparuje i zgęstnieje, gotowy przelewamy do miseczki

Doskonała propozycja dla rodzinnych, uroczystych obiadów, nie tylko Bożonarodzeniowych!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Aga pisze…
To porto i żurawina bardzo mnie zachęcają :)
Justyna Żak pisze…
wyglada pysznie:)
- spoonstories- pisze…
Very impressive and festive dish. Happy New Year ^^
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję za komentarze! Thanks a lot everybody!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler