Przejdź do głównej zawartości

Śledź opiekany z sosem tatarskim

Przygotowanie smacznej potrawy wymaga znalezienia składników najwyższej klasy, ta zasada odnosi się szczególnie mocno do ryb. Niezależnie od tego czy pochodzą z morza, jeziora czy rzek, ryby od dawna stanowią jedną z cenniejszych pozycji w jadłospisie człowieka. Popularność tą zawdzięczają z pewnością wysokiej wartości odżywczej rybiego mięsa,  jego bogactwa w witaminy, białko, wielonasycone kwasy tłuszczowe, oraz temu, że mięso rybie jest chude i lekkostrawne. Zrównoważone rybołówstwo zachęca do wykorzystywania w kuchni gatunków niezagrożonych, takich jak: śledź, makrela, pstrąg. Śledzie jadamy dość często, zwłaszcza w okresie Świąt, w wersji marynowanej, sałatkowej, ja proponuję wersję opiekaną, smakuje doskonale na ciepło z aromatycznym sosem na chrupiącej kromce chleba.



























Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 35 min



8 płatów świeżego śledzia
0,5 l oleju roślinnego
mąka pszenna do panierowania


Sos tatarski


300 ml majonezu
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
1 łyżka kaparów
1 jajko ugotowane na twardo
5 korniszonów
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder


Do podania


Pieczywo np. z tego przepisu  lub sałata zielona z sosem viniagrette


Przygotowanie:



1. Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem
2. Sos - korniszony kroimy w kosteczkę, ugotowane jajko siekamy drobno, kapary odsączamy z zalewy, bazylię lub natkę pietruszki drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny
3. W szerokim rondlu z grubym dnem, rozgrzewamy olej, musi być naprawdę gorący, wtedy śledzie ładnie się zrumienią
4. Płaty śledziowe obtaczamy w mącz, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w oleju, smażymy ok 2-3 minut z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym
5. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim na kawałku świeżego pieczywa lub z sałatą

Przystawka nie tylko na jesienne "standing party"!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

posmakujto! pisze…
Uwielbiam śledzie!Podoba mi się ten sposób ich podania :)
codojedzenia pisze…
Fajny przepis!
Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi