Przejdź do głównej zawartości

Chleb z boczkiem i chilli

Drożdżowe wypieki to dość uzależniające hobby, kiedy już się zacznie okazuje się, że nie tylko jest to dziecinnie proste, ale również niesamowicie satysfakcjonujące zajęcie. Żaden wypiek nie wzbudza we mnie takiej dziecięcej ekscytacji jak pieczenie chleba, niczym małe dziecko tupię, z nosem przyklejonym do szyby piekarnika  nie mogąc doczekać się efektu końcowego. Moment zagniatania ciasta wpływa na mnie kojąco, potem nieustanne zaglądanie pod ściereczkę, żeby zobaczyć jak rośnie, aż w końcu mój ulubiony etap - pieczenie. Zapach jaki roztacza się po domu jest prawie hipnotyzujący, mój umysł nie może się skupić na niczym innym, myśli wciąż krążą wokół chęci oderwania jeszcze gorącego kawałka chleba i zatopienia w nim swoich zębów. Dla mnie osobiście dom pachnący pieczonym chlebem to kwintesencja domowego ogniska, ogniska palącego się jasnym, żywym płomieniem, takim przy którym każdy może się ogrzać. W mojej kuchni panuje półmrok, to doskonale pasuje do tego magicznego momentu, na blacie widnieją jeszcze mączyste ślady zbrodni dokonanej na cieście drożdżowym, a z piekarnika, swymi złotymi oczyma spogląda pięknie wyrośnięty bochenek. Smacznego!































Składniki
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 45 min pieczenie


3 szklanki mąki pszennej
200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
1 mała,ususzona papryczka chilli
350 ml wody
1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru



Przygotowanie:



1. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym
2. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem
4. Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową
5. Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce


Czy może być coś cudowniejszego niż kawałek chrupiącego chleba z masłem! 












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Malwinka pisze…
Twój chleb wygląda wspaniale!
Slodki Kompromis pisze…
Bardzo dziękuje, smakuje równie dobrze! Pozdrawiam
Renata Fert pisze…
wygląda zachwycająco!! koniecznie muszę wypróbować! p.s. cudne zdjęcia!
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję! zapraszam do wypróbowania chlebka.
gin pisze…
Ależ ma cudowne dziury!
W pieczeniu chleba jest jakaś magia - jak już się zacznie, ciężko przestać...
słodki kompromis pisze…
Zgadzam się Gin ;)
urtica1 pisze…
Pierwszy raz trafiłam do Ciebie, bardzo ładne zdjęcia. A ten chleb bardzo ciekawy i piękny.
izabela20019 pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
izabela20019 pisze…
CHLEBEK PYSZNY -gorąco polecam ;)
słodki kompromis pisze…
Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa, cieszę się, że przepisy przypadają do gustu! Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler