Drożdżowe wypieki to dość uzależniające hobby, kiedy już się zacznie okazuje się, że nie tylko jest to dziecinnie proste, ale również niesamowicie satysfakcjonujące zajęcie. Żaden wypiek nie wzbudza we mnie takiej dziecięcej ekscytacji jak pieczenie chleba, niczym małe dziecko tupię, z nosem przyklejonym do szyby piekarnika nie mogąc doczekać się efektu końcowego. Moment zagniatania ciasta wpływa na mnie kojąco, potem nieustanne zaglądanie pod ściereczkę, żeby zobaczyć jak rośnie, aż w końcu mój ulubiony etap - pieczenie. Zapach jaki roztacza się po domu jest prawie hipnotyzujący, mój umysł nie może się skupić na niczym innym, myśli wciąż krążą wokół chęci oderwania jeszcze gorącego kawałka chleba i zatopienia w nim swoich zębów. Dla mnie osobiście dom pachnący pieczonym chlebem to kwintesencja domowego ogniska, ogniska palącego się jasnym, żywym płomieniem, takim przy którym każdy może się ogrzać. W mojej kuchni panuje półmrok, to doskonale pasuje do tego magicznego momentu, na blacie widnieją jeszcze mączyste ślady zbrodni dokonanej na cieście drożdżowym, a z piekarnika, swymi złotymi oczyma spogląda pięknie wyrośnięty bochenek. Smacznego!
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
1 mała,ususzona papryczka chilli
350 ml wody
1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym
2. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem
4. Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową
5. Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce
Składniki
Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 45 min pieczenie
3 szklanki mąki pszennej
200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
1 mała,ususzona papryczka chilli
350 ml wody
1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym
2. Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, żaroodporny garnek o średnicy ok 22-24 cm wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy razem
4. Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową
5. Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce
Czy może być coś cudowniejszego niż kawałek chrupiącego chleba z masłem!


Komentarze
W pieczeniu chleba jest jakaś magia - jak już się zacznie, ciężko przestać...