Przejdź do głównej zawartości

Śledź opiekany z sosem tatarskim

Przygotowanie smacznej potrawy wymaga znalezienia składników najwyższej klasy, ta zasada odnosi się szczególnie mocno do ryb. Niezależnie od tego czy pochodzą z morza, jeziora czy rzek, ryby od dawna stanowią jedną z cenniejszych pozycji w jadłospisie człowieka. Popularność tą zawdzięczają z pewnością wysokiej wartości odżywczej rybiego mięsa,  jego bogactwa w witaminy, białko, wielonasycone kwasy tłuszczowe, oraz temu, że mięso rybie jest chude i lekkostrawne. Zrównoważone rybołówstwo zachęca do wykorzystywania w kuchni gatunków niezagrożonych, takich jak: śledź, makrela, pstrąg. Śledzie jadamy dość często, zwłaszcza w okresie Świąt, w wersji marynowanej, sałatkowej, ja proponuję wersję opiekaną, smakuje doskonale na ciepło z aromatycznym sosem na chrupiącej kromce chleba.



























Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 35 min



8 płatów świeżego śledzia
0,5 l oleju roślinnego
mąka pszenna do panierowania


Sos tatarski


300 ml majonezu
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
1 łyżka kaparów
1 jajko ugotowane na twardo
5 korniszonów
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder


Do podania


Pieczywo np. z tego przepisu  lub sałata zielona z sosem viniagrette


Przygotowanie:



1. Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem
2. Sos - korniszony kroimy w kosteczkę, ugotowane jajko siekamy drobno, kapary odsączamy z zalewy, bazylię lub natkę pietruszki drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny
3. W szerokim rondlu z grubym dnem, rozgrzewamy olej, musi być naprawdę gorący, wtedy śledzie ładnie się zrumienią
4. Płaty śledziowe obtaczamy w mącz, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w oleju, smażymy ok 2-3 minut z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym
5. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim na kawałku świeżego pieczywa lub z sałatą

Przystawka nie tylko na jesienne "standing party"!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Malwinka pisze…
Uwielbiam śledzie!Podoba mi się ten sposób ich podania :)
codojedzenia pisze…
Fajny przepis!
Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.