Przygotowanie smacznej potrawy wymaga znalezienia składników najwyższej klasy, ta zasada odnosi się szczególnie mocno do ryb. Niezależnie od tego czy pochodzą z morza, jeziora czy rzek, ryby od dawna stanowią jedną z cenniejszych pozycji w jadłospisie człowieka. Popularność tą zawdzięczają z pewnością wysokiej wartości odżywczej rybiego mięsa, jego bogactwa w witaminy, białko, wielonasycone kwasy tłuszczowe, oraz temu, że mięso rybie jest chude i lekkostrawne. Zrównoważone rybołówstwo zachęca do wykorzystywania w kuchni gatunków niezagrożonych, takich jak: śledź, makrela, pstrąg. Śledzie jadamy dość często, zwłaszcza w okresie Świąt, w wersji marynowanej, sałatkowej, ja proponuję wersję opiekaną, smakuje doskonale na ciepło z aromatycznym sosem na chrupiącej kromce chleba.

8 płatów świeżego śledzia
0,5 l oleju roślinnego
mąka pszenna do panierowania
300 ml majonezu
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
1 łyżka kaparów
1 jajko ugotowane na twardo
5 korniszonów
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder
Pieczywo np. z tego przepisu lub sałata zielona z sosem viniagrette
1. Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem
2. Sos - korniszony kroimy w kosteczkę, ugotowane jajko siekamy drobno, kapary odsączamy z zalewy, bazylię lub natkę pietruszki drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny
3. W szerokim rondlu z grubym dnem, rozgrzewamy olej, musi być naprawdę gorący, wtedy śledzie ładnie się zrumienią
4. Płaty śledziowe obtaczamy w mącz, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w oleju, smażymy ok 2-3 minut z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym
5. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim na kawałku świeżego pieczywa lub z sałatą
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 35 min
8 płatów świeżego śledzia
0,5 l oleju roślinnego
mąka pszenna do panierowania
Sos tatarski
300 ml majonezu
garść posiekanej bazylii lub pietruszki
1 łyżka kaparów
1 jajko ugotowane na twardo
5 korniszonów
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder
Do podania
Pieczywo np. z tego przepisu lub sałata zielona z sosem viniagrette
Przygotowanie:
1. Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem
2. Sos - korniszony kroimy w kosteczkę, ugotowane jajko siekamy drobno, kapary odsączamy z zalewy, bazylię lub natkę pietruszki drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny
3. W szerokim rondlu z grubym dnem, rozgrzewamy olej, musi być naprawdę gorący, wtedy śledzie ładnie się zrumienią
4. Płaty śledziowe obtaczamy w mącz, strzepujemy nadmiar i zanurzamy w oleju, smażymy ok 2-3 minut z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym
5. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim na kawałku świeżego pieczywa lub z sałatą
Przystawka nie tylko na jesienne "standing party"!



Komentarze
Pozdrawiam!