Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony z sosem jabłkowym

Kiedy czeka nas przyjęcie, sięgamy zazwyczaj po droższe gatunki mięsa, tym razem prawdziwym wyzwaniem jest przygotowanie pysznego dania z obiecującego niewiele, niedrogiego kawałka mięsa. Tańsze gatunki mięsa wymagają zazwyczaj powolnego duszenia, dzięki czemu stają się miękkie. Długi proces gotowania pozwala nadać mięsu dodatkowe smaki i aromaty. Warto piec schab ze skórą, której grubość doskonale chroni mięso przed wysuszeniem, jeśli nie uda nam się takiego znaleźć, możecie owinąć mięso kawałkami słoniny, podczas pieczenia stanie się chrupiąca, a mięso cudownie wilgotne. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, moim zdaniem wieprzowina jest do tego celu stworzona, genialnie łączy się z różnymi chutneyami, gęsty sos jabłkowy z tego przepisu stanie się ciekawym słodko-kwaśnym akcentem. Do dania doskonale pasuje również duszona, czerwona kapusta (patrz przepis).








Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 15 min + 1,5 h pieczenie + 12 h marynowanie





1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą
kilka gałązek świeżego rozmarynu (3-4)
3 duże ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
oliwa z oliwek
1 duża cebula
sól gruboziarnista, pieprz














Sos jabłkowy


1 kg jabłek
40 g masła
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru

Do podania


duszona, czerwona kapusta (patrz przepis)


Przygotowanie:



1. W noc przed pieczeniem schabu, marynujemy go w przyprawach, w moździerzu ucieramy igiełki rozmarynu, obrany czosnek, startą skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę soli gruboziarnistej,świeżo zmielony czarny pieprz i ok 5 łyżek oliwy z oliwek, całość ucieramy na pastę, którą nacierać będziemy mięso
2. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowy, skórę nacinamy ostrym nożem, na ukos, w krateczkę, mięso obracamy skórą do dołu i nacinamy w najgrubszej części, ale nie przecinamy do końca, jedynie na tyle żeby mięso otwarło się niczym książka
3. Przygotowaną pastę nacieramy mięso ze wszystkich stron, zwijamy w rulon, solą morską nacieramy skórę, związujemy sznurkiem, owijamy ciasno w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
4. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, na blaszce w której będzie piekł się schab układamy pokrojoną w krążki cebulę, skórę schabu skrapiamy oliwą, schab układamy na cebuli i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż skóra się zezłoci
5. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy mięso przez 60 min, co jakiś czas polewamy mięso wytopionym tłuszczem, będzie gotowe gdy po nakłuciu na najgrubszej części i naciśnięciu wypłyną z niego klarowne soki, schab nie może się kruszyć podczas krojenia, powinien być lekko różowawy, wtedy jest naprawdę soczysty, przed krojeniem odstawiamy mięso na 10 minut
6. Sos jabłkowy - podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos, jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, do rondla dodajemy masło, sok z cytryny oraz cukier, wkładamy jabłka, dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać, miksujemy na pure, jeśli sos jest zbyt gesty dolewamy jeszcze trochę wody podczas jego gotowania, sprawdzamy czy nie trzeba sosu dosłodzić, ciepłym sosem polewamy mięso

Podany z duszoną czerwoną kapustą, będzie stanowił doskonały świąteczny obiad!







sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Exellent as usual !!!
słodki kompromis pisze…
Thank you Alain, very much ;)
Anonimowy pisze…
A co z folią spożywczą ?! Zdjąć, czy piec w folii? I jaka to folia: aluminiowa czy tzw. rękaw ?
słodki kompromis pisze…
Folię aluminiową zdejmujemy jak najbardziej, spełnia ona jedynie zadanie mocujące, mięso się nie wysuszy dzięki grubej słoninie na wierzchu,bo taki schab należy zastosować w tym przepisie, pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.