Kiedy czeka nas przyjęcie, sięgamy zazwyczaj po droższe gatunki mięsa, tym razem prawdziwym wyzwaniem jest przygotowanie pysznego dania z obiecującego niewiele, niedrogiego kawałka mięsa. Tańsze gatunki mięsa wymagają zazwyczaj powolnego duszenia, dzięki czemu stają się miękkie. Długi proces gotowania pozwala nadać mięsu dodatkowe smaki i aromaty. Warto piec schab ze skórą, której grubość doskonale chroni mięso przed wysuszeniem, jeśli nie uda nam się takiego znaleźć, możecie owinąć mięso kawałkami słoniny, podczas pieczenia stanie się chrupiąca, a mięso cudownie wilgotne. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, moim zdaniem wieprzowina jest do tego celu stworzona, genialnie łączy się z różnymi chutneyami, gęsty sos jabłkowy z tego przepisu stanie się ciekawym słodko-kwaśnym akcentem. Do dania doskonale pasuje również duszona, czerwona kapusta (patrz przepis).
Składniki na 6-8 porcji
1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą
kilka gałązek świeżego rozmarynu (3-4)
3 duże ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
oliwa z oliwek
1 duża cebula
sól gruboziarnista, pieprz
1 kg jabłek
40 g masła
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru
duszona, czerwona kapusta (patrz przepis)
1. W noc przed pieczeniem schabu, marynujemy go w przyprawach, w moździerzu ucieramy igiełki rozmarynu, obrany czosnek, startą skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę soli gruboziarnistej,świeżo zmielony czarny pieprz i ok 5 łyżek oliwy z oliwek, całość ucieramy na pastę, którą nacierać będziemy mięso
2. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowy, skórę nacinamy ostrym nożem, na ukos, w krateczkę, mięso obracamy skórą do dołu i nacinamy w najgrubszej części, ale nie przecinamy do końca, jedynie na tyle żeby mięso otwarło się niczym książka
3. Przygotowaną pastę nacieramy mięso ze wszystkich stron, zwijamy w rulon, solą morską nacieramy skórę, związujemy sznurkiem, owijamy ciasno w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
4. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, na blaszce w której będzie piekł się schab układamy pokrojoną w krążki cebulę, skórę schabu skrapiamy oliwą, schab układamy na cebuli i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż skóra się zezłoci
5. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy mięso przez 60 min, co jakiś czas polewamy mięso wytopionym tłuszczem, będzie gotowe gdy po nakłuciu na najgrubszej części i naciśnięciu wypłyną z niego klarowne soki, schab nie może się kruszyć podczas krojenia, powinien być lekko różowawy, wtedy jest naprawdę soczysty, przed krojeniem odstawiamy mięso na 10 minut
6. Sos jabłkowy - podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos, jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, do rondla dodajemy masło, sok z cytryny oraz cukier, wkładamy jabłka, dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać, miksujemy na pure, jeśli sos jest zbyt gesty dolewamy jeszcze trochę wody podczas jego gotowania, sprawdzamy czy nie trzeba sosu dosłodzić, ciepłym sosem polewamy mięso
Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 15 min + 1,5 h pieczenie + 12 h marynowanie
1,5 kg schabu wieprzowego ze skórą
kilka gałązek świeżego rozmarynu (3-4)
3 duże ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
oliwa z oliwek
1 duża cebula
sól gruboziarnista, pieprz
Sos jabłkowy
1 kg jabłek
40 g masła
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru
Do podania
duszona, czerwona kapusta (patrz przepis)
Przygotowanie:
1. W noc przed pieczeniem schabu, marynujemy go w przyprawach, w moździerzu ucieramy igiełki rozmarynu, obrany czosnek, startą skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę soli gruboziarnistej,świeżo zmielony czarny pieprz i ok 5 łyżek oliwy z oliwek, całość ucieramy na pastę, którą nacierać będziemy mięso
2. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowy, skórę nacinamy ostrym nożem, na ukos, w krateczkę, mięso obracamy skórą do dołu i nacinamy w najgrubszej części, ale nie przecinamy do końca, jedynie na tyle żeby mięso otwarło się niczym książka
3. Przygotowaną pastę nacieramy mięso ze wszystkich stron, zwijamy w rulon, solą morską nacieramy skórę, związujemy sznurkiem, owijamy ciasno w folie spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
4. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, na blaszce w której będzie piekł się schab układamy pokrojoną w krążki cebulę, skórę schabu skrapiamy oliwą, schab układamy na cebuli i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż skóra się zezłoci
5. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy mięso przez 60 min, co jakiś czas polewamy mięso wytopionym tłuszczem, będzie gotowe gdy po nakłuciu na najgrubszej części i naciśnięciu wypłyną z niego klarowne soki, schab nie może się kruszyć podczas krojenia, powinien być lekko różowawy, wtedy jest naprawdę soczysty, przed krojeniem odstawiamy mięso na 10 minut
6. Sos jabłkowy - podczas pieczenia mięsa przygotowujemy sos, jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, do rondla dodajemy masło, sok z cytryny oraz cukier, wkładamy jabłka, dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, mieszamy od czasu do czasu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać, miksujemy na pure, jeśli sos jest zbyt gesty dolewamy jeszcze trochę wody podczas jego gotowania, sprawdzamy czy nie trzeba sosu dosłodzić, ciepłym sosem polewamy mięso
Podany z duszoną czerwoną kapustą, będzie stanowił doskonały świąteczny obiad!



Komentarze