Przejdź do głównej zawartości

Czerwona kapusta z jabłkiem i rodzynakmi

Znają ją wszyscy, to częsty towarzysz wszelakich uroczystości, najlepiej smakuje w wersji nam znanej, robionej przez babcię lub mamę, rzadko w restauracyjnej, gdzie niejednokrotnie jest mdła lub zbyt octowa. Moje propozycja jest maślana, słodko-winna, wzbogacona dodatkowo słodyczą jabłek, tych prosto z sadu i rodzynek suszonych na słońcu. Intensywny kolor idealnie kontrastuje z bielą, delikatnych płatków śniegu, które już niedługo pokryją ziemię, oraz bielą obrusu, którym już wkrótce nakryjemy Bożonarodzeniowe stoły. Dodatek korzennych przypraw to nieodłączny element Świąt, również tym razem, dzięki swoim aromatom okazały się wynieść to danie na ciekawe, smakowe wyżyny.





Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 10 min + 1 i  1/2 h duszenie




1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g masła
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz


















Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Dobrze przechowuje się w lodówce do 10 dni, najlepsza na drugi dzień


Tradycyjnie podawana do pieczonej wołowiny, częsty towarzysz świątecznych obiadów!










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
bez rodzynek, bo nie lubię, ale reszta jest ekstra. W notesie przepis zapisany. Świetne te śnieżynki, sama robiłas?
słodki kompromis pisze…
niestety, tych zdolności nie posiadam ;) Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.