Znają ją wszyscy, to częsty towarzysz wszelakich uroczystości, najlepiej smakuje w wersji nam znanej, robionej przez babcię lub mamę, rzadko w restauracyjnej, gdzie niejednokrotnie jest mdła lub zbyt octowa. Moje propozycja jest maślana, słodko-winna, wzbogacona dodatkowo słodyczą jabłek, tych prosto z sadu i rodzynek suszonych na słońcu. Intensywny kolor idealnie kontrastuje z bielą, delikatnych płatków śniegu, które już niedługo pokryją ziemię, oraz bielą obrusu, którym już wkrótce nakryjemy Bożonarodzeniowe stoły. Dodatek korzennych przypraw to nieodłączny element Świąt, również tym razem, dzięki swoim aromatom okazały się wynieść to danie na ciekawe, smakowe wyżyny.
Składniki na 6-8 porcji
1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g masła
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Dobrze przechowuje się w lodówce do 10 dni, najlepsza na drugi dzień
Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 10 min + 1 i 1/2 h duszenie
1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g masła
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną maślano-octową, dobrze mieszamy, przykrywamy pogniecionym, mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. Dobrze przechowuje się w lodówce do 10 dni, najlepsza na drugi dzień
Tradycyjnie podawana do pieczonej wołowiny, częsty towarzysz świątecznych obiadów!



Komentarze