Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonych warzyw z mięsem i grzybami


Historia pewnej zupy - wizyta na jesiennym targowisku zakończyła się dla mnie zawrotem głowy, spowodowanym panującym tan prawdziwym festiwalem kolorów, ale również torbą pełna warzyw. Ponieważ mam słabość do zakupów, kupiłam prawie wszystko. Z takiej ilości warzyw można tylko przygotować doskonałe francuskie ratatouille. Nie zastanawiając się więc długo zapakowałam warzywa do piekarnika. Zapach unoszący się z kuchni wypełnił każdy zakamarek domu. Spoglądając na pozostały po wczorajszych krokietach farsz, zastanawiam się jak wykorzystać te smakowite, pachnące lasem resztki, gdy nagle mój mąż podsuwa mi doskonały pomysł - "Wykorzystaj go w zupie", "W zupie?". Jako, że ratatouille wyszło w ilości sporo przekraczającej nasze możliwości, pomysł zupy okazał się ciekawym wyzwaniem. Warzywa utonęły więc w bulionie wzbogacając jego smak niebywale, a leśny farsz okazał się genialną mięsną "wkładką" . Z podanej ilości warzyw wykonacie dwudaniowy obiad makaronowe gniazda z ratatouille (patrz tutaj) i zupę (połowę dodajecie do makaronu, a z połowy robicie zupę). Przepis powstał zupełnie przypadkiem, z wykorzystaniem resztek, a okazał się doskonałą pożywną, jesienną zupą.


























Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 20 min


1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
ok 1 l bulionu

Farsz mięsny



500 g mielonej wieprzowiny
4-5 podgrzybków
 1 średnia cebula
1 ząbek czosnku



Przygotowanie:




1. Cukinię przekrawamy wzdłuż, następnie na pół, kroimy w cienkie paski, tak samo postępujemy z bakłażanem, pomidory pozbywamy szypułki i kroimy z większą kostkę, z papryk wykrawamy gniazda nasienne i również kroimy w paski
2. Posiekaną 1 cebulę i 1 ząbek czosnku podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy paski bakłażana, smażymy aż lekko zmiękną
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą, wykładamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy, przykrywamy folia aluminiową  i wstawimy do piekarnika na 1 h
5. Kiedy warzywa się pieką, na 2 łyżkach oliwy podsmażamy 1 posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone i mieszając podsmażamy 
6. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy posiekane w plasterki grzyby, kiedy staną się rumiane dorzucamy je do mięsa, doprawiamy całość solą i pieprzem
7. Upieczone warzywa miksujemy z 1/2 ilości bulionu, dolewamy bulion stopniowo, żeby zupa nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta
8. Zupę podajemy z farszem mięsno-grzybowym




Treściwa zupa w kolorze jesieni na chłodne popołudnia!










sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Pyszna zupa... zdrowa, pożywna, na jesień idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.