Przejdź do głównej zawartości

Makaronowe gniazda z ratatouille - Francja


sklep Laptopy HP sony asus samsung



Po pikantnym początku kulinarnej podróży we Włoszech, kierujemy się do kolebki win, serów, foie gras, bouillabaisse, słodkich crepes i niezawodnego crème brûlée. Kuchnia francuska znana jest jako kolebka sztuki kulinarnej, czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podniebieniom królów. We Francji powstała wykwintna i bogata kuchnia „haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka „nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste, ale smaczne dania. Moja propozycja na makaron po francusku to wykorzystanie słynnego ratatouille, upieczone we własnych sokach warzywa pocięte podobnie jak makaron, zapieczone pod wyrazistym w smaku serem, tworzą razem delikatny smak Prowansji - regionu Francji przepełnionego słońcem, które sprzyja uprawie warzyw i owoców. Spotkamy tutaj drzewa oliwne, bakłażany, cukinie, cytrusy, a także wszelkie zioła szczodrze dodawane do tutejszych dań. Znana jest mieszanka ziół o nazwie zioła prowansalskie, w której zawarte są niemalże wszystkie z uprawianych tutaj przypraw jak: tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek, szałwia. Zapraszam na prowansalskie gniazdka




























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania:1 h pieczenie + 30 min

1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
200 g makaronu tagliatelle
100 g francuskiego sera Comte

Przygotowanie:

1. Ratatouille - cukinię przekrawamy wzdłuż, następnie na pół, kroimy w cienkie paski, tak samo postępujemy z bakłażanem, pomidory pozbywamy szypułki i kroimy z większą kostkę, z papryk wykrawamy gniazda nasienne i również kroimy w paski
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy paski bakłażana, smażymy aż lekko zmiękną
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą, wykładamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy, przykrywamy folia aluminiową  i wstawimy do piekarnika na 1 h
5. Tuż przed końcem zapiekania, posypujemy warzywa szczyptą cukru i zapiekamy aż cukier się rozpuści
6. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, ok 5 i 1/2 minuty, gotujemy trochę krócej bo makaron będzie się jeszcze zapiekał
7. Mieszamy makaron z 1/2 upieczonego ratatouille, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, moc piekarnika zwiększamy do 200 stopni, z makaronu z warzywami formujemy na blasze gniazdka, posypujemy  obficie startym serem i wstawiamy do piekarnika na ok 7 min
8. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy gniazdka, możemy podać dodatkowo z pozostałym ratatouille lub wykorzystać je następnego dnia

Francuskie ratatouille z tagliatelle pod wyrazistym ser Comte!









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ervisha pisze…
Jakie kolorowe ;D

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi