Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonych warzyw z mięsem i grzybami


Historia pewnej zupy - wizyta na jesiennym targowisku zakończyła się dla mnie zawrotem głowy, spowodowanym panującym tan prawdziwym festiwalem kolorów, ale również torbą pełna warzyw. Ponieważ mam słabość do zakupów, kupiłam prawie wszystko. Z takiej ilości warzyw można tylko przygotować doskonałe francuskie ratatouille. Nie zastanawiając się więc długo zapakowałam warzywa do piekarnika. Zapach unoszący się z kuchni wypełnił każdy zakamarek domu. Spoglądając na pozostały po wczorajszych krokietach farsz, zastanawiam się jak wykorzystać te smakowite, pachnące lasem resztki, gdy nagle mój mąż podsuwa mi doskonały pomysł - "Wykorzystaj go w zupie", "W zupie?". Jako, że ratatouille wyszło w ilości sporo przekraczającej nasze możliwości, pomysł zupy okazał się ciekawym wyzwaniem. Warzywa utonęły więc w bulionie wzbogacając jego smak niebywale, a leśny farsz okazał się genialną mięsną "wkładką" . Z podanej ilości warzyw wykonacie dwudaniowy obiad makaronowe gniazda z ratatouille (patrz tutaj) i zupę (połowę dodajecie do makaronu, a z połowy robicie zupę). Przepis powstał zupełnie przypadkiem, z wykorzystaniem resztek, a okazał się doskonałą pożywną, jesienną zupą.


























Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 1 h pieczenie + 20 min


1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
ok 1 l bulionu

Farsz mięsny



500 g mielonej wieprzowiny
4-5 podgrzybków
 1 średnia cebula
1 ząbek czosnku



Przygotowanie:




1. Cukinię przekrawamy wzdłuż, następnie na pół, kroimy w cienkie paski, tak samo postępujemy z bakłażanem, pomidory pozbywamy szypułki i kroimy z większą kostkę, z papryk wykrawamy gniazda nasienne i również kroimy w paski
2. Posiekaną 1 cebulę i 1 ząbek czosnku podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy paski bakłażana, smażymy aż lekko zmiękną
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą, wykładamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy, przykrywamy folia aluminiową  i wstawimy do piekarnika na 1 h
5. Kiedy warzywa się pieką, na 2 łyżkach oliwy podsmażamy 1 posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone i mieszając podsmażamy 
6. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy posiekane w plasterki grzyby, kiedy staną się rumiane dorzucamy je do mięsa, doprawiamy całość solą i pieprzem
7. Upieczone warzywa miksujemy z 1/2 ilości bulionu, dolewamy bulion stopniowo, żeby zupa nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta
8. Zupę podajemy z farszem mięsno-grzybowym




Treściwa zupa w kolorze jesieni na chłodne popołudnia!










sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Nashelly pisze…
Pyszna zupa... zdrowa, pożywna, na jesień idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler