Przejdź do głównej zawartości

Flammkuchen z pieczonymi warzywami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Stojąc pośród złotych słoneczników, które schylają już swoje ciężkie głowy do ziemi, dobiegają mnie odgłosy miasta, a właściwie wsi. Wesołą muzyka pobrzmiewa coraz głośniej, napełniając mnie coraz to większą ciekawością odkrycia celu tejże zabawy. Wokół,  na konarach najwyższych drzew, jesień zaczyna malować swoje barwy, zmierzam aleją klonów w kierunku miasteczka. Moim oczom ukazuje się kręta uliczka z ciasną zabudową w stylu alzackim, wysokie budynki zdobią wylewające się z okien kobierce kwiatów, a na wietrze trzepoczą kolorowe flagi. Nagle z bocznej uliczki dobiega mnie dziecięcy krzyk i moim oczom ukazuje się, jeden z chłopców trzymający w dłoni pęk kolorowych balonów i uciekający przed siebie, a za nim podąża zgraja rozkrzyczanych dzieciaków. Chłopiec mijając mnie szeroki łukiem potyka się i upada z hukiem tuż obok mnie, a wszystkie balony rozsypują się w powietrze tuż nad moją głową.... 




Składniki na foremkę o wymiarach 35/35 cm

Czas przygotowania: 50 min (w tym pieczenie warzyw) + 45 min wyrastanie + 20 min pieczenie


Farsz

2 marchewki
1 żółta papryka
150 g pomidorków koktajlowych
200 g pieczarek
2 czerwone cebule
50 g koziego sera 
3 ząbki czosnku
125 g wędzonego boczku
6 łyżek oliwy
2 gałązki rozmarynu
200 g creme fraiche* (przepis)
*można również użyć gęstej śmietany 30%

Ciasto

250 g mąki
5 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
sól gruboziarnista, pieprz

Przygotowanie:

1. Warzywa - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, marchewki obieramy i kroimy w małe kawałki, papryki przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w paski, większe pieczarki przekrawamy na 4 części, mniejsze na pół, pomidorki myjemy, pozostawiamy w całości, cebule siekamy w półksiężyce, czosnek drobniutko siekamy, boczek kroimy w kosteczkę, wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy 6 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy, pieczemy ok 45 min 
2. Ciasto - do 125 ml ciepłej wody wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut, 350 g mąki wsypujemy do miski, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy, dolewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywami i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy na blachę, smarujemy śmietaną doprawioną solą i pieprzem, rozkładamy upieczone i odsączone, z powstałych w czasie pieczenia, soków warzywa. Na wierzchu układamy pokruszony kozi ser i posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu, piec 20 minut

Typowe wiejskie danie wprost z Alzacji! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ladylaura. pisze…
Powinnaś książki pisać,ciekawy przepis,szkoda,ze nie wyjaśniłaś nazwy z tytulu...pozdrawiam.
Rak chodzi wspak pisze…
Nazwa pochodzi od pieczenia chleba na kamieniu na ogniu! Pozdrawiam i dziękuję!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.