Przejdź do głównej zawartości

Flammkuchen z pieczonymi warzywami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Stojąc pośród złotych słoneczników, które schylają już swoje ciężkie głowy do ziemi, dobiegają mnie odgłosy miasta, a właściwie wsi. Wesołą muzyka pobrzmiewa coraz głośniej, napełniając mnie coraz to większą ciekawością odkrycia celu tejże zabawy. Wokół,  na konarach najwyższych drzew, jesień zaczyna malować swoje barwy, zmierzam aleją klonów w kierunku miasteczka. Moim oczom ukazuje się kręta uliczka z ciasną zabudową w stylu alzackim, wysokie budynki zdobią wylewające się z okien kobierce kwiatów, a na wietrze trzepoczą kolorowe flagi. Nagle z bocznej uliczki dobiega mnie dziecięcy krzyk i moim oczom ukazuje się, jeden z chłopców trzymający w dłoni pęk kolorowych balonów i uciekający przed siebie, a za nim podąża zgraja rozkrzyczanych dzieciaków. Chłopiec mijając mnie szeroki łukiem potyka się i upada z hukiem tuż obok mnie, a wszystkie balony rozsypują się w powietrze tuż nad moją głową.... 




Składniki na foremkę o wymiarach 35/35 cm

Czas przygotowania: 50 min (w tym pieczenie warzyw) + 45 min wyrastanie + 20 min pieczenie


Farsz

2 marchewki
1 żółta papryka
150 g pomidorków koktajlowych
200 g pieczarek
2 czerwone cebule
50 g koziego sera 
3 ząbki czosnku
125 g wędzonego boczku
6 łyżek oliwy
2 gałązki rozmarynu
200 g creme fraiche* (przepis)
*można również użyć gęstej śmietany 30%

Ciasto

250 g mąki
5 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
sól gruboziarnista, pieprz

Przygotowanie:

1. Warzywa - piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, marchewki obieramy i kroimy w małe kawałki, papryki przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w paski, większe pieczarki przekrawamy na 4 części, mniejsze na pół, pomidorki myjemy, pozostawiamy w całości, cebule siekamy w półksiężyce, czosnek drobniutko siekamy, boczek kroimy w kosteczkę, wszystkie składniki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy 6 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy, pieczemy ok 45 min 
2. Ciasto - do 125 ml ciepłej wody wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut, 350 g mąki wsypujemy do miski, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy, dolewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy dłońmi lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, gładkie ciasto wkładamy do miski, przykrywami i odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy na blachę, smarujemy śmietaną doprawioną solą i pieprzem, rozkładamy upieczone i odsączone, z powstałych w czasie pieczenia, soków warzywa. Na wierzchu układamy pokruszony kozi ser i posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu, piec 20 minut

Typowe wiejskie danie wprost z Alzacji! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ladylaura. pisze…
Powinnaś książki pisać,ciekawy przepis,szkoda,ze nie wyjaśniłaś nazwy z tytulu...pozdrawiam.
Anna Petryna pisze…
Nazwa pochodzi od pieczenia chleba na kamieniu na ogniu! Pozdrawiam i dziękuję!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.