Przejdź do głównej zawartości

Omlet z truskawkami & crème fraîche




Jesteście fanami omletów? Ja je uwielbiam, zwłaszcza na słodko, a że weekend to czas na małe przyjemności, a więc zachęcam do mojego pomysłu . Radzę kupić sporo jaj, bo możecie być pewni, że podając na stół moją wersję wiosennego omletu nie zabraknie chętnych. Doskonałym dopełnieniem omletu jest crème fraîche, praktycznie nie do dostania w polskich sklepach, jednak banalną do wykonania w domu.


Składniki na 1 porcję:

 2 jaja
100 g truskawek
odrobina masła
szczypta soli
cukier puder
crème fraîche*

*na zrobienie crème fraîche potrzebujecie 48 godzin, jeśli nie wytrzymacie tak długo, zamiast crème fraîche użyjcie ubitej na sztywno śmietany 36% z odrobiną cukru pudru, zachęcam jednak do cierpliwości, gdyż smak crème fraîche nie jest do podrobienia.

Crème fraîche:

500 ml śmietany 36%
2 łyżki maślanki

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy  crème fraîche - śmietanę wolno podgrzewamy w rondlu, ma być tylko lekko ciepła, dodajemy 2 łyżki maślanki, mieszamy i wlewamy do zamkniętego pojemnika (np. słoik) i pozostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej. Mieszamy od czasu do czasu
2. Po upływie 24h mocno wstrząsamy pojemnikiem i wstawiamy do lodówki na kolejne 24h, śmietana powinna lekko zgęstnieć
3. Po 48h cudownie aksamitny crème fraîche jest gotowy, możemy go teraz ubić trzepaczką 
4. Aby zrobić omlet - w miseczce dobrze roztrzepujemy  2 jaja, białko powinno zacząć się pienić, wtedy omlet będzie puszysty, dodajemy szczyptę soli
5. Na patelnię dodajemy kawałeczek masła i czekamy aż się rozpuści, wylewamy ubite jaja. Drewnianą szpatułką zagarniamy do środka ścinające się na brzegach patelni jaja, w ten sposób omlet będzie puszysty i cudownie pofałdowany. Na jeszcze nieścięte z wierzchu jaja wykładamy pokrojone w plasterki truskawki, natychmiast składamy w trójkąt, i smażymy dosłownie 0,5 minuty, omlet nie powinien być twardy. 
6. Podajemy z crème fraîche i świeżymi owocam, dekorujemy cukrem pudrem

Zapraszam na niebiańskie śniadanie!


Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Uwielbiam takie omleciki, pycha!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi